Gradska knjižnica Ivan Vidali – prvo “sestrinstvo” u Europi

Gradska knjižnica Ivan Vidali sudjeluje u europskom projektu pod nazivom "NAPLE Sister Libraries" čiji cilj je pomoći europskim knjižnicama u povezivanju na područjima zajedničkih interesa putem stvaranja "sestrinstva".

Na inicijativu Ministarstva kulture RH, Gradska knjižnica Ivan Vidali prijavila se ovog proljeća za sudjelovanje u europskom projektu NAPLE organizacije (National Authorities on Public Libraries in Europe) u projektu  pod nazivom “NAPLE Sister Libraries” čiji cilj je pomoći europskim knjižnicama u povezivanju na područjima zajedničkih interesa putem stvaranja “sestrinstva”.  Ovaj projekt predstavlja veliku mogućnost za knjižnice u poboljšanju  pružanja usluga za korisnike,  zajednicu u cjelini, ali i otvaranje putova za predstavljanje kulture, običaja, etnološke te ostale materijalne i nematerijalne baštine, te mogućnost turističke kulturne promocije Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije i Korčule.

Program je otvoren za sve narodne knjižnice Europe, a u njemu u ovom trenutku sudjeluju Belgija, Hrvatska, Češka, Finska, Irska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska.

Na stručnom putovanju u Poljsku potvrđeni su ranije uspostavljeni kontakti i suradnja s knjižnicama partnerima projekta „Youth in Action“ – Španjolske, Finske, Litve i Poljske. Tom prilikom svečano je potpisan Ugovor o suradnji sestrinskih knjižnica (Cooperation Agreement) između Piekary Slaskie Municipal Public Library – Poland i Gradske knjižnice Ivan Vidali Korčula – Hrvatska s ciljem jačanja stručnih veza ovih dviju ustanova i zajedničkog rada na kvaliteti knjižničnih usluga.

Slike naše prve sestrinske knjižnice možete vidjeti na www.gk-korcula.hr

Neposredni kontakti i poznanstva omogućeni su odlaskom na stručni skup u Poljsku gdje je naša knjižnica imala izuzetnu priliku postaviti temelje budućih stručnih i prijateljskih odnosa s knjižnicama partnerima projekta.

Iskreno zahvaljujemo gospodinu Vedranu Lelekoviću, ravnatelju Županijske lučke uprave koji nas je podržao u našem nastupu u Europi i financijskom pomoći nam omogućio odlazak na tako daleki put koji sami ne bi mogli realizirati.