130 godina utemeljenja Svete Cecilije

Povodom 130 godina od utemeljenja najstarijeg hrvatskog pjevačkog društva u Dalmaciji „Sveta Cecilija"iz Korčule,oba su korčulanska društva -KUD „Moreška“i HGD „Sveta Cecilija“svojim su nastupima odali zahvalnost svim dosadašnjim aktivistima na promicanju glazbenog amaterizma

U subotu je navečer (25. svibanj 2013.) na festivalu folklora „Robert Bajtal“ u Vinkovcima nastupila  i HGD „Sveta Cecilija“ iz Korčule. Tom prigodom su se bratimili s društvima: FA Lisinski-Vinkovci i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.

U isto vrijeme, istim povodom je u Domu kulture u Korčuli održan godišnji koncert Mješovitog pjevačkog zbora KUD Moreška iz Korčule i njihovih gostiju, članova tamburaškog orkestra i mješovitog pjevačkog zbora KUD-a KAJ iz Zlatar Bistrice. Publika je uživala i postala dio cjelokupne glazbene večeri i zajedničkog druženja prijatelja glazbe. Kao pravi domaćini KUD Moreška je veći dio koncerta prepustio gostima koji su izvodili skladbe karakteristične za kajkavsko govorno područje, uz dodatak skladbi svjetskih klasika. KAJ je doživio veliki aplauz za instrumentalno tamburaško izvođenje spleta poznatih skladbi grupe ABBA, te izvedbe popularnih evergreena,za što se je potrudio i predsjednik društva Leonard Fulir koji je pjevao„My Way“legendarnog Franka Sinatre ,da bi na kraju maestro Pavao Lacković (dirigirao tamburaškim orkestrom i zborom) poručio završnim Dalmatinskim plesom i riječima skladbe KAJ NAM KAJ MORE.

Tekst i snimak: Niko Perić