150.godina HPD Slavulja

Korčulansko kulturno nematerijalno dobro oduševilo je Petrinjce, a u analima HPD Slavulja ostaje zapisan dolazak moreškantina i glazbarina u jubilarnoj 150. godini osnutka i neprekidnog djelovanja petrinjskog društva. Slavulji su početkom rujna gostovali u Korčuli, a sinoć im je uzvratila Sv. Cecilija, najstarije svjetovno pjevačko …

Korčulansko kulturno nematerijalno dobro oduševilo je Petrinjce, a u analima HPD Slavulja ostaje zapisan dolazak moreškantina i glazbarina u jubilarnoj 150. godini osnutka i neprekidnog djelovanja petrinjskog društva. Slavulji su početkom rujna gostovali u Korčuli, a sinoć im je uzvratila Sv. Cecilija, najstarije svjetovno pjevačko društvo južne Dalmacije, osnovano 1883.

Predsjednici Željko Crnković i Đuro Čehovski razmijenili su poklone, a u darivanje se uključio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji je prije mjesec dana nazočio koncertu svojih Petrinjaca u Korčuli. Gosti su kazali kako tijekom turističke sezone Morešku izvedu do 40 puta, ansambl često putuje po Hrvatskoj i svijetu, ovaj vikend na kontinentu večeras će novi nastup imati u Samoboru, kao gosti HPD Jeka, također jubilarca s 140 godina postojanja.

Tri stara društva povezao je zborovođa Petrinjaca i Samoboraca monsg. Josip degl’ Ivellio, rodbinski povezan s Korčulom. Otočani će svoju Morešku 22. ovog mjeseca otplesati europskim parlamentarcima u Strasbourgu, u organizaciji njihove mještanke pravašice-starčevićanke Ruže Tomašić.

HPD Slavulja pak ovaj mjesec očekuje natjecateljski godišnji susret pjevačkih zborova Hrvatske u Novigradu Istarskom, a 15. studenog glavni završni koncert 150. obljetnice. Tada se očekuje nazočnost predsjednika RH Ive Josipovića, pokrovitelja stoljeća i pol kontinuiranog djelovanja ovog petrinjskog društva.