Župan u posjeti Korčuli

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić posjetio je Korčulu 10.04.2014. U jutarnjim satima obišao je Žrnovo, a u popodnevnim Korčulu.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sa svojim suradnicima posjetio je Korčulu. U jutarnjim satima obišao je Žrnovo, gdje je uz posjet OŠ „Ante Curač-Pinjac“ bio oduševljen radom Dječjeg vrtića, poklonivši djeci didaktičke igračke. Posjetili su i upravu NPKL vodovoda.

U poslijepodnevnim je satima bio dočekan u Gradskoj vijećnici na radnom sastanku s gradonačelnikom Korčule Vinkom Kapelinom  i njegovim suradnicima, uz predsjednicu Gradskog vijeća Korčule Ivonu Kapor.

U pratnji župana su bili: Marijeta Hladilo  (Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, znanost i šport) te Silvio Markota (Odjel za komunalne poslove, promet i veze DNŽ) koji su i osobno  razgovarali s kolegama iz Gradske uprave, Katarinom Vojvodić Zupet i Ivanom Blitvićem. Župan je s domaćinima razgovarao o projektima Županije na području Korčule, te o projektima uz pomoć EU. Razgovaralo se o razvoju poljoprivrede, vinarstva, ribarstva, te gospodarskim temama, gdje ga je gradonačelnik Kapelina upoznao o trenutnoj krizi brodogradilišta Leda, boljim danima HTP Korčula, i kvalitetnijim infrastrukturnim potrebama.

Govorilo se i o potrebi gradnje nove luke za prihvat većih brodova. Spomenuo je završetak projekta odvodnje otpadnih voda. Župan je zamoljen za pomoć oko izgradnje uzletno sletne staze za manje avione za prijevoz do susjednih aerodroma, kao i plasman vina na ozbiljnija tržišta. Gradonačelnik Kapelina se požalio na ukidanje trajektne linije Korčula-Drvenik, te na probleme duž obalne linije. Župan je odgovarao na brojna pitanja gradonačelnika i njegovih suradnika.  Tako ih je iznenadio podatkom da od obećanog otvaranja prometa hidroavionima, za sada neće biti ništa, jer konzervatori ne dozvoljavaju pontonska i slična pomagala uz srednjovjekovne zidine.

Ozbiljan je problem iskazan postupanja s otpadom, čije odlaganje na Županijskoj razini još nije riješeno, što je ključan problem svih klastera, a osobito otočkih, jer ubuduće otoci moraju biti oslobođeni odlagališta otpada. Župan je objasnio da će se do kraja godine pronaći model zajedničkog financiranja projekta uz završnu dokumentaciju. Centralno bi odlagalište  bilo u Dubrovačkom primorju, a najudaljeniji otoci Lastovo i Korčula bi imali pretovarne stanice u koje otpad dovoze komunalna poduzeća, i odatle do županijskog odlagališta bi posredovao županijski Centar za gospodarenje otpadom. Smanjivanje plovidbenih linija je nazvao bezobraštinom, i dodao kako je licemjerno da država spominje otoke i jadransku orijentaciju, bez pomoći. Za odustajanje dosadašnjeg kandidata za hidroavione, župan je naglasio kako su izišli u susret jednoj tvrtki, dali joj punomoć kako bi mogla ishoditi dozvole za pristanište u Dubrovniku, Vela Luci, Korčuli i Lastovu. I županija je uspjela dobiti lokacijsku dozvolu samo za Lastovo.

– Mi ne pristajemo na koncesiju pristana u Lastovu, naš je interes da hidroavioni lete i povezuje ove četri luke u županiji.  Imamo druge inicijative, razmotriti ćemo ih,  i nakon analize unutar lučkih područja, pokušati pronaći lokaciju za hidroavione.