Home » Kalendar

07/07/10 – Izložba Sonolevitatacija (instalacija) – Galerija Vanka – Korčula

Što
Izložba Sonolevitatacija (instalacija)
Kad
07. 07. 2010.
21:00
Gdje
Galerija Vanka
Korčula
Info
U srijedu, 7. srpnja u 21 h u Korčuli otvara se nova sezona prostora suvremene i medijske umjetnosti siva) (zona.
Program počinje predstavljanjem izložbe Sonolevitatacija umjetničkog tandema Dmitry Gelfand i Eveline Domnitch. Autori će osobno upravljati instalacijom za po najviše tri posjetitelja odjednom, a izložba se može pogledati do 16. srpnja.

Dmitry Gelfand (Rusija) i Evelina Domnitch (Bjelorusija) služe se istraživanjima fenomena zračnih valova, kako bi propitivali pitanja percepcije u odnosu na postojanost, stalnost, nepromjenjivost. Stvaraju instalacije-performanse koji postoje tek kao neprestano promjenjive perceptivne pojave. U radu Sonolevitacija uspravni zvučni val od 15 kHz generira se između valnog transformatora i reflektirajuće površine. Zvuk stvara zgusnuta polja tlaka koja su dovoljne jačine da omoguće levitaciju. Upotrijebljeni su zlatni listići koji levitiraju i čijim se ozvučivanjem ostvaruje performans.

Evelina Domnitch i Dmitry Gelfand su medijski umjetnici čiji se rad temelji na korištenju najnovijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća te su u proteklih deset godina u svrhu svojih istraživanja surađivali s brojnim znanstvenim institucijama, poput Drittes Physikalisches Institut (Sveučilište Goettingen, Njemačka ), Institute of Advanced Sciences and Technologies (Japan), Ricso Lab (Rusija) i Meurice Institute (Belgija). Njihov je rad predstavljen na brojnim festivalima medijske umjetnosti, kao što su Ars Electronica u Linzu, Sonar u Barceloni, Transmediale u Berlinu, Lightwave u Dublinu, te u muzejima i galerijama diljem svijeta. Njihovom je napoznatijem radu, Camera Lucida, dodijeljena Nagrada izvrsnosti festivala Japan Media Arts (2007.), a za rad Sonolevitation dodijeljeno im je poseno priznanje festivala Ars Electronica u Linzu (2009.).


« Natrag na kalendar