Anzac day u Korčuli

Na Korčuli je po prvi put održana komemoracija povodom Anzac day-a, u organizaciji Veleposlanstva Australije i Veleposlanice Australije u Hrvatskoj NJ.e. gđe Susan Cox.

25. travnja je Australcima najvažniji nacionalni dan. Tada se obilježava Anzac day. To je obljetnica prve velike vojne akcije australskih i novozelandskih snaga tijekom Prvog svjetskog rata. Australsko veleposlanstvo taj dan obilježava svake godine i u RH.  Brojni su državljani Hrvatske koji su dali svoje živote kao vojni časnici Australije.

Tako je po prvi puta  na Korčuli održana  komemoracija povodom Anzac day-a  u organizaciji Veleposlanstva Australije Veleposlanice Australije u Hrvatskoj NJ.e. gđe Susan Cox.

Na komemoraciji su prisustvovali brojni mještani s otoka koji su jedan dio života proveli upravo u Australiji ili Novom Zelandu. Počasni gost bio je gradonačelnik Vinko Kapelina. U neformalnom druženju koje je uslijedilo nakon razgovaralo se o iskustvima života u Australiji i povratku u Hrvatsku.

Zalog nastavka suradnje je i očuvanja digniteta RH, ali i pomoć u promoviranju ljepota i gospodarskih potencijala Lijepe naše, i organizaciji skupova i aktivnosti usmjerenih na promociju nacionalnih interesa, te stvaranja i jačanju veza između domicilne i raseljene Hrvatske.