Astro party u Korčuli

U Korčuli je na staroj gradskoj kuli i zidinama Rampade upriličeno javno promatranje nebeskih zanimljivosti u organizaciji Astronomske udruge Korčula.

U Korčuli je na staroj gradskoj kuli i zidinama Rampade upriličeno javno promatranje nebeskih zanimljivosti u organizaciji Astronomske udruge Korčula. Uz pomoć dva teleskopa zainteresirani su građani promatrali mjesec i saturn.

Jedan od teleskopa se aktivira ručno, a drugi je novi s povećanje od sto puta i kad ga se usmjeri na neki objekt on ga prati. Ovaj je popularni Astro party kroz druženje i ćakule pod okriljem neba zainteresirao mnoge prolaznike,koji su se uz članove udruge korčulanskih amatera astronoma radovali rijetkom uživanju razgledanja zvjezdanog neba. Saznali su i mnoge pojedinosti uz edukaciju korčulanskih astronoma i znalaca. Među brojnim posjetiteljima bio je i bračni par iz Britanije koji se bave astronomijom. Prema podacima Ivana Sardelića, predsjednika AU Korčula, udruga je osnovana 22. svibnja 1998. godine kako bi sebi i građanima pomogli u praćenju i razumijevanju našeg neba. Udruga je članica skupštine Zajednice za tehničku kulturu Dubrovačko-neretvanske županije. Svake godine imaju nove članove i mnogo poklonika astronomije.

Vrijednu i stručnu pomoć u našem radu daje nam naš sugrađanin i počasni član Udruge Ante Radonić, voditelj Planetarija pri Tehničkom muzeju u Zagrebu,kaže Sardelić. Uz popularne Astro party, udruga prati najinteresantnije pojave iz astronomije i o tome informiraju javnost naše županije i goste Korčule, posebno se posvećuju mladima koji kroz igru i zabavu vrlo brzo ovladaju znanjima iz astronomije.

Tekst i snimak : Niko  Perić