Baroknom moreškom i vrhunskim koncertom otvoren novi korčulanski festival

U petak je na Korčuli započelo prvo izdanje Korčulanskog baroknog festivala koji će, pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Saše Britvića, tijekom deset dana stanovnicima Korčule i njihovim gostima predstaviti dvanaest koncerata istaknutih domaćih i stranih glazbenika, specijalista za baroknu glazbu.

Ansambli Academy of Ancient Music, Hrvatski barokni ansambl, Currende, Le Parlement de Musique, European Union Baroque Orchestra, Locke Consort i Red Priest tek su neki od njih. Cijela je Korčula jedna divna barokna pozornica, bilo da se radi o sakralnim prostorima kao što su katedrala sv. Marka, crkva sv. Nikole, crkva Svih Svetih ili pak atrij gradske vijećnice. Sve su to lokacije na kojima će se održavati priredbe.

Festival koji namjerava probuditi često i nepravedno zapostavljenu Korčulu, svečano je otvoren izvedbom barokne moreške, kojoj je prethodila procesija u kojoj su glumci Damir Markovina i Mia Roknić proveli publiku središtem grada i podsjetili na bogatu kulturnu povijest Korčule. Ta povijest seže još u vrijeme mita, od legendarnog osnivača grada Atenora, Prijamovog saveznika i izbjeglice iz razrušene Troje. Ništa manje nije fascinantan ni podatak iz srednjeg vijeka – Statut Korčule iz 1214. godine, koji je nakon ruske Pravde najstariji zakonik u slavenskim zemljama. Vrhunac ceremonije, prema scenariju i u režiji Jasena Boke, bila je barokna moreška ispred Katedrale u kojoj su sudjelovali KUD Moreška i Hrvatski barokni ansambl. Slavni viteški ples s mačevima, po kojem je Korčula nadaleko poznata, skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender priredio je za ovu prigodu na način da je izvornu glazbu iz tzv. Bogišićeva rukopisa kombinirao s plesnim stavcima Monteverdija, Lullyja, Allegrija, Charpentiera i Moureta. Ples je pratilo nepodijeljeno odobravanje publike, podjednako samih Korčulana koji poznaju morešku ,,do u takt”, kao i radoznalih prolaznika i gostiju.

Nakon uvoda dostojnog tako ambicioznog projekta kao što je u ovakvim vremenima novi veliki festival, održan je i prvi koncert u katedrali sv. Marka, jednom od najznačajnijih i najljepših spomenika u starom gradu Korčuli. Nastupio je londonski ansambl Academy of Ancient Music koji se ubraja među najcjenjenije europske ansamble za ranu glazbu. Pod umjetničkim vodstvom američkog teorbista Williama Cartera, jedanaest je vrsnih glazbenika na koncertu pod nazivom ,,Ayres for the Theatre” predstavilo odabrana glazbeno-scenska djela vodećeg skladatelja restauracije i jednog od najistaknitijih engleskih autora uopće – Henryja Purcella. Tako su se na programu, među ostalim, našle suite iz glazbeno-scneskih djela “Tužna nevinost”, “Oženjeni mladić”, “Vilinska kraljica” te “Didona i Enej”.

Još od osnutka 1973. Godine, AAM uvijek iznova oduševljava publiku svojim nadahnutim i uzbudljivim izvedbama barokne glazbe. Svirajući na izvornim instrumentima ili njihovim vjernim replikama, a svojim su nastupom na Korčulanskom baroknom festivalu opravdali zvjezdani status u svijetu rane glazbe. Savršeno razumijevanje glazbe koju izvode, međusobna povezanost, intonacijska preciznost i dinamička suptilnost tek su neke od osobina koje krase njihovo muziciranje. Ono djeluje kao da je riječ o najjednostavnijem poslu na svijetu, no riječ je o ansamblu čije generalne probe traju preko tri sata, a ni jedan se glazbenik ne štedi. Treba reći da u tom vrhunskom sastavu djeluje i hrvatski violinist Bojan Čičić koji će se na Korčulanskom baroknom festivalu predstaviti još jednom: sljedeće subote u Crkvi sv. Mihovila uz našeg sjajnog čembalista Pavla Mašića održat će koncert “Frescobaldi i Corelli: Orfeji svog doba”.

Na prvom je festivalskom koncertu, osim Purcellovih scenskih djela, publika mogla čuti i njegove tri pjesme (“Dear pretty youth”, “Fairest Isle” i “Sweeter than roses”) u izvedbi škotske sopranistice Mhairi Lawson, koja je imala istaknutu ulogu i u Suiti iz “Didone i Eneja” te “Vilinskoj kraljici”. Kao odličan pjevač Purcell je naročitu pažnju posvećivao logičnom naglašavanju riječi i dužini slogova, a Mhairi Lawson je svojim kristalnim, istodobno punim i nježnim sopranom, jasnom artuikulacijom i profinjenim fraziranjem dočarala publici svu njihovu ljepotu.

Uz jedinstveni ambijent katedrale sv. Marka i vrhunsku izvedbu AAM, čarobnoj glazbenoj večeri na Korčuli pridonijela je i publika koja je dupkom ispunila Katedralu sv. Marka, uživala u nesvakidašnjem događaju te na kraju umjetnike nagradila dugotrajnim aplauzom.

Tekst: Vilena Vrbanić, foto: Boris Berc/KBF , izvor: www.vecernji.hr