Četrdeset učenika iz Vukovara doputovalo na odmor

Korčulani i Lumbarđani ugostili mlade Vukovarce.

Poslije cjelodnevnog putovanja autobusom, na jednotjedno ljetovanje, u Korčulu je sinoć doputovalo 40 osnovnoškolaca iz Vukovara.

To su djeca iz socijalno najugroženijih vukovarskih obitelji, od 5. do 8. razreda osnovnih škola Mitnica, Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre i Nikole Andrića. Učenike i njihovih šest učitelja, na trajektnom pristaništu u Korčuli dočekali su članovi Odbora za prihvat malih Vukovaraca Mladen Živkušić iz Korčule, te Anto Bezek, zamjenik načelnika Općine Lumbarda, i Stipe Markovina, organizator prihvata.

Ovo je treća godina da mali Vukovarci dolaze u Korčulu i Lumbardu, kaže Mladen Živkušić, prisjetivši se kako su nakon uspješne akcije prikupljanja hrane za Vukovar 2013. godine odlučili pozvati socijalno najugroženije osnovnoškolce iz Vukovara na ljetovanje. Prije 12 godina ih je bilo 29-ero, prošle godine 44-ero, a sada 40-ero učenika sa šest učitelja iz Vukovara koji će, dogovorno s domaćinima, biti smješteni u Korčuli i Lumbardi, kaže Mladen Živkušić, zadovoljan što su se i ove godine u suradnji sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara odazvali brojni donatori, ugostiteljski objekti i mještani Lumbarde i Korčule.

Nakon večerašnjeg odmora u Vatrogasnom domu DVD Korčula, u odboru su podijelili zadatke oko organizacije smještaja i zabave malih Vukovaraca. Djeca će biti smještena, pola u Lumbardi, a druga polovica u Gradskom kotaru Sv.Antun u Korčuli. Tijekom  sedmodnevnog boravka, djeca će svakodnevno imati u svim mjestima kupanje, večere u privatnim restoranima, a ručkove u plažnim restoranima i u HTP-u Korčula, u Hotelu Bon Repos. Na plažama u Lumbardi će imati natjecanja u malom nogometu, odbojci na pijesku i potezanju konopa, kaže Anto Bezek. Večeras sudjeluju u završnoj priredbi OŠ Ante Curač-Pinjac u Žrnovu, zatim su u srijedu gosti u Pupnatu. U četvrtak su na ribarskoj večeri uz folklorni program u Lumbardi. U Korčuli će, prema kazivanju Mladena Živkušića, pratiti čuvenu vitešku Morešku i smotru Viteških igara otoka Korčule, te će po dogovoru upoznati kulturno-umjetničke i zabavne ljetne sadržaje. Ovisno o zainteresiranosti voditelja djece, planirani su još neki kulturno-zabavni i sportski sadržaji.

Izvor: Dubrovački vjesnik