Chagall 21.stoljeća izlagat će u Korčuli iduće godine

Gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina nedavno se sastao sa vrhunskim slikarom ruskim emigrantom Borisom Chapkom i dogovorio njegovu izložbu iduće godine u gradu Korčuli za Borisov 70.rođendan.

Gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina nedavno se sastao sa vrhunskim slikarom ruskim emigrantom Borisom Chapkom i dogovorio njegovu izložbu iduće godine u gradu Korčuli za Borisov 70.rođendan. Naime, Boris Léonidovitch Chapko (1945.)  ljetuje s obitelji na Korčuli ponovno nakon 15 godina. Kako njegov umjetnički slikarski duh ne miruje niti na odmoru, stalno slika i pogledom traži nove motive, po jegovim riječima prekrasnog otoka. Tako je nastalo preko stotinu radova s motivom Korčule koji će biti izloženi iduće godine.

Ruski emigrant, cijenjeni akademski slikar Chapko radi svojih grotesknih ismijavanja ondašnje političke scene u Rusiji morao je emigrirati u Pariz gdje ga je umjetnički krug s velikim poštovanjem  prihvatio i proglasio Chagallom 21. stoljeća. Pariz je Chapku odmah nakon prve izložbe dodijelio atelier u kojem i danas radi te živi s obitelji:- Nakon 15 godina smo došli ponovno na Korčulu, prekrasni grad u kojem imamo prijatelje. Kad dođeš na staro mjesto nakon toliko godina, vidiš ga drugačije. Moje divljenje ljepoti i životnosti otoka ne prestaje, a motiva ima nepregledno. Svaki dan stvaram i presretan sam što ću slike izložiti upravo za moj 70. rođendan u srcu priraslom gradu Korčuli.

Gradonačelnik Vinko Kapelina ispričao je kako je između ostalih ruskih umjetnika i Chapko posjetio prvi puta Korčulu.

-U Moskvi sam radio kao predstavnik Plive sedam godina u ranim devedesetima. Pozivao sam najbolje ruske umjetnike koje smo tada mogli selekcionirati u Korčulu. Bili su moji gosti koji su ostajali po 3-4 mjeseca. Cijelo to vrijeme crtali su Korčulu. Pet- šest ruskih umjetnika je tako boravilo na Korčuli te su ostale stotine ozbiljnih ulja na platnu sa motivima Korčule, mora i prirode. Mislim da je to jedno lijepo bogatstvo, a Korčula je zauvijek ostala zabilježena u radovima eminentnih umjetnika pojasnio je Kapelina i dodao:- Boris je moj veliki prijatelj i često je dolazio na Korčulu. Bit će mi posebno drago dati potporu organizaciji tematske izložbe “Korčula u očima ruskog autora Borisa Chapkova” zaključio je Kapelina.

Sigurno je da će ovakva izložba svjetskog nivoa privući umjetnički svijet iz cijele Hrvatske u Grad Korčulu.