Damir Poša – Koncert svome Gradu

Uz bogat vjerski i kulturno zabavni program za Dan Grada Korčule, sinoć (nedjelja, 31. srpnja 2011.) je na trgu ispred katedrale sv. Marka svome gradu čestitao blagdan i glazbenik Damir Poša svojim koncertom na gitari pod nazivom Koncert svome Gradu.

Brojni su se prolaznici i turisti sinoć zaustavili ispred katedrale gdje je naš poznati kantautor Damir Poša pokazao virtuoznost sviranja na gitari i usnoj harmonici, dok je dodatno svojim “hrapavim” glasom u više od sat vremena muziciranja ispričao dio svoga tridesetogodišnjeg  druženja s glazbom, kao i svog životnog puta, da bi pažljiviji slušatelj opet u svakoj riječi mogao pronaći i dio svoje životne priče.

Čestim aplauzima publika je zahvalila kantautoru Damiru Poši koji je te večeri obilježio i svoj jubilej. Ovim je koncertom Damir Poša, odavno poznat kao “Čovik s juga, svojim pjesmama udahnuo i tišinu ljetne noći, isto tako šum valova i borova, hlad masline i okus slanih sardela, ulja i vina, ali i ljubavi puno drugačije i tajanstvenije od mnogih kantautora.

Zbog svog tridesetogodišnjeg rada dobio je i zasluženi nadimak “Hrvatski Bob Dilan“, iako kroz razgovor Damir Poša odbacuje takve usporedbe, možda i opravdano – jer Dilan nema ono što može doživjeti otočanin kroz bure i nevere, bonace  i juga.

Već godinama Damir Poša održava svoj samostalni godišnji koncert na najatraktivnijoj lokaciji ispred katedrale, odakle je većim dijelom života “Čovik s juga” postao Čovjek kopna i Europe. Iz rodnog Pupnata (Kneža) krenuo je put Zagreba 1985. godine gdje je završio školu gitare, i kao mladi glazbenik osnivao duo D. N. Svoju je karijeru započeo u duetu, a onda po bijelome svijetu opet dvojica spojeni u jedno, Damir Poša i njegova gitara.

Kvalitet njegovih skladbi odmah je prepoznala glazbena proizvodnja HRT-a, i tako mu se otvario put ka javnim i televizijskim nastupima. Brojni su glazbenici s kojima Damir bilježi suradnju: Vanja Lisak, Ismet Kurtović, Drago Mlinarec, Brane Živković, Vedran Božić…

Hrvatski Bob Dylan s iskustvom tekstopisca, skladatelja i izvođača izdao je do sada šest CD nosača zvuka, snimajući ih u Beču gdje boravi i njegova sestra, poznata novinarka Sendra Poša Đurin, koja mu je u mnogočemu bila podrška. I Sendrina kćerka Vivian u Beču je već je poznata mlada glazbenica.

I tako Damir Poša putuje, svira i pjeva rock šansone, dok se u zadnje vrijeme sve više okreće  nježnijem opusu – zaljubljenima.
Sinoćnji koncert završio je riječima iz nove pjesme – “Meni treba zvijezda vodilja? Stvarno više nema vremena, prošla je još jedna godina” – misleći na novi tradicionalni koncert svome gradu iduće godine.    

Tekst i snimak: Niko Perić