Dan korčulanske bratovštine Gospe od utjehe

U susret blagdanu Duhovi završavaju se pripreme obilježavanja blagdana Marije Pomoćnice kršćana, kada korčulanska bratovština Gospe od utjehe-pojasa(osnovana 1603.godine) slavi svoj dan. Bratovština je korčulanima poznatija kao Mihovilci (po crkvi sv. Mihovila)

Gaštald bratovštine Dinko Jeričević i njihov veliki aktivist Pero Portolan pokazuju kip B.D.Marije od utjehe (nabavljen u Veneciji 1801.g.) koji je danas spušten iz kapelice na postolje u crkvi. Tamo će uz blagoslov okićenog cvijeća stajati na pokaz vjernicima do utorka navečer kada se vraća u svoju nišu. Danas je okićena i crkva, pored koje su bratimi postavili veliku bijelu tendu, kao najstariju vremensku prognozu, u koju se već stoljećima vjeruje. Po staroj višestoljetnoj užanci tenda kazuje kakva će biti godina?? Ako se kroz ova tri dana na njoj pojavi ijedna kap kiše,vjerovanje je da će godina biti dobra i plodna.

Na dan svečanog obilježavanja (ponedjeljak) prva je jutarnja sv. misa u crkvi sv.Mihovila u 7:30 sati, kada će se blagosloviti nova bratimska zastava, dar supružnika Tanje i Sašenka Oreb. Glavna svečanost započinje u 18:30 sati procesijom unutar gradskih zidina, u kojoj se uz pratnju bratovština sv.Roka i Svih Svetih nosi gospin kip. Poslije procesije  i svečane mise vjernicima se dijeli blagoslovljeno cvijeće, nakon čega slijedi tratamenat uz čašćenje bratima i puka.

Dan poslije, u utorak u 18:30 sati se vraća kip B. D. Marije od utjehe u svoju nišu te se završava ovogodišnje obilježavanje blagdana Marije pomoćnice kršćana i dan bratovštine Gospe od utjehe-pojasa.

Tekst i snimak : Niko  Perić