Dani Petra Šegedina 2018. godine u znaku obilježavanja obljetnice 20 godina od književnikove smrti

Kulturno- znanstvena manifestacija Dani Petra Šegedina, koja se od osnutka 2005. godine održavala bienalno, sredinom rujna mjeseca, uslijed objektivnih okolnosti, 2017. godine nije se održala. Osnivač i organizator manifestacije je Grad Korčula, u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, …

Kulturno- znanstvena manifestacija Dani Petra Šegedina, koja se od osnutka 2005. godine održavala bienalno, sredinom rujna mjeseca, uslijed objektivnih okolnosti, 2017. godine nije se održala. Osnivač i organizator manifestacije je Grad Korčula, u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, te Društvom hrvatskih pisaca. U suglasnosti organizatora, Grada Korčule, s akademikom Dubravkom Jelčićem, voditeljem znanstvenoga dijela skupa, određen je datum manifestacije 31. kolovoza– 2. rujna 2018. Datum je prilagođen obilježavanju 20 godina od smrti akademika Petra Šegedina.

Dubrovačko – neretvanska županija, putem javnog natječaja za potrebe u kulturi, odobrila je veći dio financijskih sredstava potrebnih za organiziranje manifestacije. O svemu tome na sastanku odbora 10. svibnja 2018. godine razgovarali su članovi manifestacije, ravnatelji osnovnih škola u Korčuli i Žrnovu, srednje škole Petra Šegedina, predsjednici ogranaka Matice hrvatske Korčula i Orebić, ravnateljice Gradske knjižnice i Gradskog muzeja Korčula, kustosica Memorijalne zbirke Petra Šegedina, te gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris. Akademik Dubravko Jelčić istaknuo je važnost kontinuiteta održavanja ove manifestacije u Gradu Korčuli, naglašavajući kako su Dani Petra Šegedina i Zbornik radova, u izdanju Grada Korčule i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža postali referentna točka proučavanja ukupne Šegedinove književne ostavštine.