Delegacija Dubrovačko-neretvanske županije na studijskoj posjeti u Belgiji

Delegacija Dubrovačko - neretvanske županije posjetila je Bruxelles te Brabant, jednu od pet flamanskih provincija. Tema studijskog putovanja bila je - Održivo gospodarenje otpadom

Studijski posjet Belgiji trajao je od 25. do 28. rujna 2013. godine.  U sastavu delegacije bili su načelnici općina DNŽ, županijski djelatnici te predstavnici razvojnih agencija DUNEA i KORA.

Tijekom studijskog putovanja organiziran je posjet Centru za međuopćinsku suradnju za okoliš flamanske regije Aalst – ILVA, gdje je predstavnike Dubrovačko – neretvanske županije primio generalni direktor Henk Geeroms sa suradnicima.

ILVA je organizacija koja se bavi prikupljanjem i gospodarenjem otpadom u zajednici od 14 općina u Flandriji sa ukupno 319 714 stanovnika. Gradonačelnici/načelnici ovih 14 općina su radi efikasnijeg poslovanja djelatnost prikupljanja otpada (od vrata do vrata ) i djelatnost gospodarenja otpadom (prodaja sekundarne sirovine – papir, karton, plastika, staklo, metal) prepustili organizaciji ILVA koja je javno vlasništvo. Usporedbe radi, otok Korčula ima 16 000 stanovnika i 5 komunalnih poduzeća koja se bave prikupljanjem otpada.

U Flandriji se odvojeno prikuplja čak 73% otpada. Najbolji primjer odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj je otok Krk gdje se odvojeno prikupi 40% otpada.

Delegacija je posjetila jedno od mnogih reciklažnih dvorišta u Flandriji (Sint-Lievens-Houtem). Reciklažno dvorište izgleda poput poligona sa velikim kontejnerima u kojima se privremeno skladišti razdvojeni otpad. Tamo se nalaze kontejneri za papir, kontejneri za plastiku, kontejneri za elektronički otpad i ostale vrste otpada.

Reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište je iznimno uredno i nema tragova smeća oko kontejnera. Pod stalnim je nadzorom. Na fotografiji se vidi pogled na reciklažno dvorište s ceste.

Reciklažno dvorište – pogled s ceste – automobil izlazi iz dvorišta

Građani autima ulaze u prostor reciklažnog dvorišta i predaju doneseni razdvojeni otpad. Građani se motiviraju na dolazak u reciklažno dvorište time što je cijena predaje razdvojenog otpada u reciklažno dvorište niža nego ako isti taj otpad prikupi komunalno poduzeće ILVA u postupku od-vrata-do-vrata.

Reciklažno dvorište – korisnik donosi odvojeni otpad

Reciklažno dvorište – kontejneri i korisnik

Nakon obilaska ILVA centra, gdje se predstavnicima naše županije prikazalo sortiranje otpada, posjet se nastavio u Re-use centru Kringwinkel, flamanskom lancu više od stotine second hand dućana. Tijekom popodneva uslijedio je posjet kompostani Geraardsbergen, gdje se drži i priređuje biološko gnojivo, te zatim deponiju koji se zatvara.

Deponij u postupku zatvaranja

Flandrija kroz koju godinu neće više imati niti jedan deponij jer se gotovo sav otpad reciklira. Čak se planira krenuti sa otkapanjem već saniranih deponija kako bi se iz njih izvukao vrijedan metal, ali i ostala vrijedna sirovina koja se može prodati na tržištu. Jedna tona papira trenutno košta oko 80 EUR. Razmislimo samo koliko papira i kartona svaka trgovina na otoku Korčuli baci svaki tjedan.

U Flandriji se uskoro zatvaraju i postrojenja koja iz otpada proizvode bioplin, a razlog je ponovno visoka razina recikliranja. Bioplin se proizvodi samo iz miješanog komunalnog otpada, a takvog je u Flandriji sve manje. Ponovimo, čak 73% otpada se odvaja i ponovno koristi – to je uzor koji vrijedi slijediti. Građani su u početku imali malo više posla oko zbrinjavanja svog otpada u kućanstvima, ali sada im je ta procedura prešla u naviku i ponosni su što će njihova regija uskoro biti regija bez deponija!

Oni su shvatili:

Otpad nije smeće – to je vrijedna sirovina koja na tržištu ima svoju cijenu!

Delegacija DNŽ:

1. Nikola Dobroslavić – župan DNŽ

2. Davorko Obuljen – zamjenik župana DNŽ

3. Melanija Milić – Direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA

4. Nikola Krstičević – Načelnik općine Kula Norinska

5. Mato Pušić – zamjenik načelnika općine Konavle

6. Smiljan Mustapić – načelnik općine Slivno

7. Ivo Margeta- Direktor Agencije za gospodarenje otpadom DNŽ

8. Marija Crnčević – Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ

9. Helena Kangjera – Voditeljica odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša DUNEA

10. Hrvoje Butigan- Predstavnik ureda DNŽ u Bruxellesu

11. Silvio Markota –stručni suradnik u Odjelu za komunalne poslove, promet i veze DNŽ

12. Ivana Fazinić – Direktorica razvojne agencije grada Korčule KORA

13. Anja Vlahov- pripravnica u Uredu DNŽ