Demonstracijun mladoga vina u Korčuli

Unatoč modernim kompjutorskim vremenima u gradu je Korčuli sačuvana tradicijska svečanost obilježavanja blagdana sv. Martina, prijatelja seljaka, zaštitnika vinara, vinogradara, vojnika,ugostitelja i hotelijera. I svi su mu oni, kao i mnogi drugi zahvaljivali, jer je ovaj svetac u Korčuli posebno štovan.

Po starom tradicijskom običaju, navečer gradskim ulicama idu manje skupine kolendara, koji se uz svijetlost ferala zaustavljaju pred pojedinim kućama, (obično prijatelja ili poznanika) te zapjevaju himnu-kolendu svetog Martina. Nakon toga slijedi kraće druženje, zajedničko čašćenje uz posebno jelo lojenicu, i ide se dalje.

Zadnjih se godina ova tradicijska čestitka prepustila mlađima, koji su večer prije, na takozvanu vižiju, pred kućama pjevali himnu sv. Martinu, a za uzvrat dobivali slastice i voće, te ponešto sitnog novca.

Zanimljiv je rastanak od domaćinva doma, gdje se pred vratima nakon pjevane čestitke i uzvika “Hoćemo li čekat?”, ako se dogodi da se vrata ne otvore umjesto stiha “Sve van reslo, sve van cvalo, po sve vike vika amen!”, djeca pjevaju upozoravajuće “Sve van reslo, sve van cvalo i uvik vam bilo malo!

Večeras je bilo svečano u kavani hotela Korčula, gdje je Društvo za njegovanje običaja grada Korčule “Sveti Martin” na spojenim stolovima priredilo Demostracijun mladoga vina koji je prošao kako i priliči – uz prepoznatljivu privrženost lozi i kultu vina. Posjetitelji su imali mogućnost birati i kušati 25 sorti mladoga vina, kojega su donijeli na kušnju amateri, vinari Korčule i poluotoka Pelješca, čiji se vrhunski proizvodi u još atraktivnijim bocama ovom prigodom nisu ocjenjivali. Svi vinari su za svoje sudjelovanje dobili diplome-zahvalnice, a zatim su svi skupa imali čašćenje uz korčulanske gastronomske specijalitete inezaobilazne lojenice.

Skromni, a po srcu veliki, za svaku se kaplju vina bore da bude najbolje, da bi mogli počastiti prijatelje, rekao je zahvalnim riječima na poklonima vina Jakša Nadilo u ime društva Sveti Martin, citirajući pri tom stihove Srđana Duhovića iz Žrnova: „Pijemo ga mi od vika, ni potriba drugog lika“.

Svečanosti blagoslova svih prisutnih koji su i prekrstili mlado vino, sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Korčule Franc Stenek, koji je zahvalio Ivu Milatu, prvom predsjedniku ove udruge koji je svečanost i nazvao demonstracijun prije 12 godina, a novom predsjedniku Jakši Nadilu, da mu ovaj 13-ti demonstracijun pomogne u daljnjem radu.

Ljepotu druženja uz vino i jelo su upotpunili pjesmama o svetome Martinu, lozi i vinu.

Tekst i snimak: Niko Perić