Dermatološki pregledi u Korčuli

Dermatološka kirurginja Adriana Camino Varela obavljati će dva puta mjesečno (svaki drugi utorak) preglede u Korčuli

Mnogi su Korčulani primili danas ohrabrujuću informaciju da se u Domu zdravlja u Korčuli vrše pregledi madeža i ostalih dermatoskopskih pregleda kože, uz kirurško uklanjanje raznih tumora koje vrši dr. Adriana Camino Varela, spec. dermatolog. Korčulani je poznaju po češćim preventivnim pregledima kože u cilju ranog otkrivanja malignih promjena, koje je radila za potrebe Lige protiv raka Korčula-Pelješac, Mljet, Lastovo.

Sada ugovorom s DZ Korčula po prvi puta je danas izvršeno nekoliko kirurških uklanjanja tumora na koži. Dr. Varela će ordinirati u Korčuli dva puta mjesečno, svakog drugog utorka, u upravo obnovljenoj i uređenoj modernoj ambulanti. – Ambulanta i tehnika su bez primjedbi – kaže dr.Varela, što stvara ugodu i medicinskoj ekipi i pacijentima. I narudžbe su jednostavnije. Obiteljski liječnik računalom šalje uputnicu za dermatologa i patologa, i nema čekanja niti gužvi,jer glavna medicinska sestra Jakica Peručić obavještava pacijente o terminu dolaska. Dr.Varela napominje da će se ovim načinom znatno smanjiti putni troškovi pacijenata u Dubrovniku, jer ih je većinom starije dobi ili su slabije pokretni.

U ambulanti DZ u Korčuli vrše se dermatološke usluge za pacijente s otoka Korčule, dijela poluotoka Pelješca i Lastova. U planu je dogovor za dolazak u Velu Luku. Otočka pojavnost patoloških kožnih bolesti je ista kao i u Dubrovniku, ipak upozoravajuća pojava zloćudnih melanomskih madeža, napominje dr.Varela. Zbog toga su pregledi obvezni, jer je melanom zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. – Uznapredovali melanom metastazira u druge dijelove te je jedan od najzloćudnijih tumora sa rijetko uspješnim ishodom. Ukoliko se otkrije u ranom stadiju,  melanom se može uspješno liječiti – ističe dr. Varela, koja dermatološki promatra određene karakteristike madeža i sličnih obojenih promjena na koži, kazavši da uz dermatoskopski pregled sa vrlo velikom sigurnošću možemo dijagnosticirati tip promjene i odrediti prioritete za uklanjanje pojedinih tvorbi. Uklanjanje madeža se savjetuje ako dođe do povrede madeža mehaničkim ili nekim drugim putem te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, krvari ili je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek treba javiti liječniku kako bi se obavio pregled. Ona je danas u Korčuli odstranila desetak promjena, čiji se zahvat i ne osjeća. Uz pomoć anestezije tkivo se uklanja i šalje patologu za konačnu dijagnozu. – U tijeku su razgovori s DZ Korčula za nabavku tekućeg dušika, čime bi se metodom uklanjale bradavice i slični tumori na koži – napominje dr. Varela. Za početak u Korčuli se tretiraju manji madeži, uz lokalnu anesteziju rana se direktno šiva, dok postoperativni tretman nakon zahvata traje oko sedam dana, a prvih dana nakon uklanjanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Dolazak dr. Varela u Korčulu uz preglede i zahvate pacijenti koriste i za kraće osnovne edukacijske upute, pohvalno ističe jedna pacijentica, koja kaže da se uz stručnost i komunikativnost dr.Varela dobiva dodatna pomoć što sve treba uraditi na zaštiti svoga zdravlja.Tekst i foto : Nikola Perić