Elsie Ivancich Dunin primila Povelju o proglašenju počasne građanke Grada Korčule

Korčula, 12. rujna 2011. Danas je u Gradskoj vijećnici Korčule održana svečanost uručenja Povelje o proglašenju počasne građanke Grada Korčule gospođi ELSIE IVANCICH DUNIN iz Flagstaffa, SAD

Povelja joj je trebala biti uručena 29. srpnja 2011. godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi proslave blagdana Sv. Todora i Dana Grada Korčule. Kako tog dana gospođa Dunin zbog ranije preuzetih obveza nije mogla doputovati u Korčulu, gradonačelnik Mirko Duhović joj je danas uručio ovo priznanje Grada Korčule za izuzetne zasluge u istraživanju, očuvanju i širenju tradicijske glazbe, uključujući folklornu, popularnu, klasičnu i gradsku glazbu i ples.

Profesorica emeritus za oblast etnologije na sveučilištu UCLA gospođa ELSIE IVANCICH DUNIN uvaženi je etnokoreolog i koreograf, stručnjak za plesove u jugoistočnoj Europi. Suradnica je i savjetnica na Istitutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. U središtu zanimanja u njezinim istraživanjima su mačevalački plesovi u hrvatskim zajednicama diljem svijeta. Zahvaljujući gospođi Dunin viteška igra moreška uvrštena je na kartu zemalja svijeta koje njeguju mačevalačke plesove. Elsie Ivancich Dunin bila je aktivni član u izradi elaborata za zaštitu korčulanske moreške kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a 2007. godine Grad Korčula je dobio Rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da korčulanska viteška igra moreška ima svojstvo kulturnog dobra.

Svojim radom doprinijela je pokrenutom postupku upisa moreške na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Dugogodišnji je posjetitelj grada Korčule koji svojim neumornim istraživačkim radom promiče viteške igre i tradiciju mačevalačkih plesova te na taj način promiče identitet, specifičnost i vrijednost Korčule po svijetu.

 Na svečanosti uručenja uz gradonačelnika Duhovića bili su prisutni predsjednik Gradskog vijeća Lovro Krstulović, predsjednik odbora za javna priznanja Marinko Pažin, direktorica turističkog ureda Korčule Stanka Kraljević i tajnik Grada Korčule Srđan Mrše.

Tijekom razgovora s počasnom građankom Korčule izneseni su mnogi detalji iz njezinog bogatog istraživačkog i znanstvenog opusa. Gospođa Dunin je kao sveučilišni profesor u Los Angelesu započela s istraživačkim projektom  plesova koji uključuje usporedbe izvornih odlika obalnoga hrvatskoga područja s hrvatskom dijasporom na dva kontinenta.

Iako umirovljenica profesorica Dunin je i danas jako aktivna, posvećujući dosta vremena radu s mladim znanstvenicima.

Njenom zaslugom je 2000. godine Korčula bula domaćin međunarodnog simpozija Grupe ICTM, kada su raspravljene studije etnokoreologa na teme “Mač pleše u ritualu“ i “Preporod plesa“.  Jedino na otoku Korčuli mogu su pronaći izvođači koji njeguju i izvode mačevalačke plesove: morešku u Korčuli, moštru u Žrnovu, te kumpanjiju u Pupnatu, Čari, Smokvici, Blatu i Veloj Luci.

Elsie Dunin je također 2001. godine organizirala u Korčuli međunarodni skup “Moreška – prošlost i sadašnjost”, čime je doprinijela i velikom publicitetu Korčule u turističkom smislu.

Jedan komentar za “Elsie Ivancich Dunin primila Povelju o proglašenju počasne građanke Grada Korčule

  1. peljeskimost

    Iskrene čestitke gospođi Dunin na dobijenom priznanju.Možda nas ovi nepristrani ljudi sa strane na kraju nauče kako moramo poštivat i čuvat ovaj Grad, čijoj se ljepoti mnogi dive, samo mi domaći dozvoljavamo da se svakodnevno sve više devastira u svakom pogledu. Hoćemo li dočekat dan, kad ćemo ulaz u Stari grad gledati u njegovoj punoj ljepoti i kad će ispod palama umjesto pičinarskih čardi biti posađeno cvijeće i klupe na kojima će namjernici moći predahnuti i diviti se stoljetnoj arhitekturi Korkyre nigre? tempora, o mores!!!