Festival Crni otok – bijela vina

Festival vina otoka Korčule pod nazivom Crni otok-bijela vina održati će se u gradu Korčuli u nedjelju 21. srpnja 2013. u 20 h na Trgu Svete Justine. Na festivalu će posjetitelji moći uživati u najboljim vinima otoka Korčule prvenstveno autohtonim sortama Pošipu i Grku. Sudjeluje više od 15 vinarija sa otoka Korčule.

Festival vina je nastao kao nastavak već postojećih događanja: Dana Pošipa koji se organiziraju u Smokvici i Čari te Festivala Grka u Lumbardi. Festival Grka će se održati 14.srpnja., 28.srpnja i 11.kolovoza 2013. godine u Lumbardi, a Dani Pošipa u Čari i Smokvici traju od 27. srpnja do 04.kolovoza 2013. godine.

Ime festivala daje zanimljiv kontrast boja. Otok Korčulu su stari Grci nazvali “Korkyra Melaina”, a u doba Rimskog carstva bila je poznata kao “Korkyra Nigra”, Crna Korčula. Ime zahvaljuje bujnoj mediteranskoj vegetaciji. Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi izvrsna bijela vina od autohtonih sorti grožđa. U središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari proizvode se Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka Grk.