Gastronomski potencijali u turizmu otoka Korčule

26. travnja 2016. u hotelu "Korčula de la Ville" održano je predavanje "Gastronomski potencijali u turizmu otoka Korčule".

U utorak je u organizaciji Turističke zajednice  Grada Korčule održano  interaktivno izlaganje pod nazivom „Gastronomski potencijali u turizmu otoka Korčule“. U hotelu „Korčula de la Ville“ se je okupio veći broj zainteresiranih predstavnika obiteljskih  poljoprivrednih gospodarstava, vlasnika turističkih agencija i ugostiteljskih objekata i građana koji su pratili predavanje Sani Sardelić, kustosice Gradskog muzeja Korčula, koja je svojim terenskim istraživanjima i iskustvima starijih otočana pričala o samoniklom jestivom bilju (parapać, mišanca, gruda,morać, luk prdej, divlja mrkva, divlja salata, kozja brada, buražija krastavica, kopriva, slačica, žutinica, kostrič…) čije je korištenje u ljudskoj prehrani poznato još od prapovijesti. Ljudi su se ranije, iako skromnije, hranili zdravije, prenijela je Sani Sardelić poruku izvornih kazivača s otoka koji često iznose sjećanja iz djetinjstva. Sve su samonikle biljke bile prikazane na fotografijama. Stariji ljudi s kojima je razgovarala danas nastoje konzumirati prehrambene namirnice u skladu s usvojenim prehrambenim navikama u najranijoj životnoj dobi, što uključuje i pobiranje samoniklog jestivog bilja sukladno njegovoj sezonskoj dostupnosti. Stanovnici otoka Korčule sačuvali su u svojoj prehrambenoj praksi vještinu pobiranja i konzumiranja samoniklog jestivog bilja, svjesni korjenitih promjena u društvu koje sve više postaje konzumerističko te o tome imaju izražen kritički stav. Ekološka čistoća i biološka raznolikost je turistički  i gastronomski potencijal ovih samoniklih  namirnica jer je 2013. mediteranska prehrana upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine – UNESCO, kazala je Sani Sardelić. Hana Turudić, direktorica TZ Grada Korčule, ističe različite manifestacije u turističkim mjestimau kojima tradicijska hrana ima dominantnu ulugu u gospodarsko turističkoj praksi. Tako se slijedeći tjedan organiziraju besplatne tematske turističke ture u kojima će sudionici upoznati samonikle, ali i ljekovite jestive biljke. Predavačica je donijela i više primjeraka samoniklog jestivog bilja, a neko, kao koromač su i nakon predavanja ostavili prekrasan miris u Sali za predavanje.

Izvor: Dubrovački vjesnik