Glazbeno prijateljstvo Šibenčana i Korčulana

29.10. održan je koncert Šibenske narodne glazbe u dvorani Doma kulture.

U subotu je ispred pune dvorane Doma kulture svoj četvrti korčulanski koncert održala Šibenska narodna glazba, jedan od trenutno najboljih amaterskih puhačkih orkestara u Hrvatskoj. Koncert od nešto više od sat vremena je oduševio Korčulane, kako repertoarom koji je bio prilagođen publici, tako i izvedbom koja se danas mjeri u superlativima hrvatske amaterske, puhačke scene, a posebno oduševljenje i pljesak dobio je poznati dalmatinski šansonijer, rođeni šibenčanin Ivo Pattiera koji je uz pratnju orkestra otpjevao nekoliko svojih najpoznatijih hitova.

.
Puna dvorana Doma kulture nije neobična pojava kad je u pitanju Šibenska glazba budući da je prijateljstvo Korčulana i Šibenčana dugo već više od sto godina. Šibenska narodna glazba u Korčuli je prvi put nastupila davne 1907., a 2007. u Domu kulture proslavljena je stogodišnjica tog događaja. U narednih deset godina prijateljstvo se pomno njeguje obostranim pozivima i gostovanjima, ali i međusobnim posudbama svirača i zajedničkim feštama. I ovaj put je bilo veselo za gotovo 40 Šibenčana koji su vikend proveli na otoku, ali i veliki broj Korčulana koji su s velikim zanimanjem poslušali koncert. Na čelo Šibenske narodne glazbe nedavno je došao renomirani dirigent Tonći Ćićerić. Inače profesor trombona, Tonći je jedno od najpoznatijih i najgrađivanijih imena kako hrvatske klasične scene, orkestara, glazbenih škola tako i klapskog i zborskog pjevanja.
„Vodim glazbu otprilike 6 mj, ali dobro poznajem orekstar s kojim surađujem već 13 godina. Što se tiče koncerta, potrudili smo se prilagoditi repertoar publici, u prvom dijelu slušali smo skladbe hrvatskih autora i filmsku glazbu, mjuzikle i rock opere, Ivo Pattiera je prezentirao vokalni dio Šibenika, a za kraj smo odsvirali nekoliko hrvatski evergreena. Za ovu priliku posudili smo i jednog Korčulanina. Mladi saksofonist Deni Pjanić koji je po majci iz Korčule uskočio nam je i odradio koncert samo s jednom probom“ – veselo je priznao Tonći Ćićerić.
Posuđivanje i razmjena svirača nije strano niti za šibenski niti za korčulanski orkestar. Predsjednica KUD-a Moreška Bojana Krstulović, naglašava kako su tri svirača Šibenske glazbe s godinama postali punopravni članovi orkestra KUD-a Moreške budući da dolaze, sviraju i druže se svaki božićni koncert, blagdan Sv. Todora, a priključe se i na putovanjima.

Ono što je posebno bitno naglasiti su aktivnosti KUD-a Moreške kojih je u protekloj godini bilo mnogo, od izložbi do koncerata, zanimljiv i vrijedan zabavno-kulturni program.
„Društvo smišlja razne inicijative, mislim kako je to bitno, mislim da društvo nije i ne postoji samo radi komercijalnih moreška tijekom ljeta. Zadovoljni smo ovom godinom, a za sljedeću pripremamo svašta ali ne smijem vam ništa otkriti“-ispričala je Bojana uz smijeh te nastavila : „Mogu samo najaviti tradicionalni božićni koncert na blagdan Sv. Stjepana uz zbor i poneke nove stvari na repertoaru “.

IZVOR: Dubrovački vjesnik