Gospa od Sniga u Pupnatu

5.8. Proslavljen Dan mjesta

Grad Korčula, zajedno sa svim ostalim naseljima, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano obilježava u malom naselju Pupnat koji 5. kolovoza slavi i Dan mjesta, odnosno Gospu od Sniga. Na taj način, svečana proslava Oluje i zaštitnice mjesta Gospe Snježne, u Pupnat privuče veliki broj mještana i stanovnika cijeloga otoka.

Proslava je počela svečanom svetom misom i procesijom u 10 sati u Pupnatu koju je, uz lokalnog župnika don Miroslava Karatovića, predvodio don Stipo Knežević, župnik župe Prozor. Već stotinama godina, 5. kolovoza se povodom zaštitnice mjesta Gospe od Sniga „siče volu glava“, odnosno uz popratni folklorni program se odsijeca glava velikoj životinji kojom se onda nagradi cijelo selo. Običaj je s vremenom zabranjen, odsijecanje glave zadnji put je izvedeno 1999. godine, no pečenje volova na ražnju se zadržalo sve do danas. Već od 12 pa sve do 19 sati, vrtili su se ražnji u centru mjesta, uz nastup tamburaškog sastava Miris juga iz Međugorja. U 20 sati i 30 minuta, započeo je svečani program na kojem su bili brojni politički dužnosnici i župnici s otoka i iz županije. Svečani godišnji nastup održalo je VU „Kumapnija“ iz Pupnata otplesavši tradicionalni ples od boja i folklorni ples stari bal.

U sklopu programa nastupili su i Klapa Porat iz Lumbarde kao i operni pjevači Anabela Barić i Nikša Radovanović. Posebni gosti bili su članovi HGD-a Sv. Cecilija koji su izveli morešku. Nakon službenog dijela programa uslijedio je zabavni. Više od tisuću ljudi do ranih jutarnjih sati zabavljao je popularni Mladen Grdović, te nakon njega DJ.

Pupnat danas obilježava čak pet proslava: Dan pobjede, Dan branitelja, Dan mjesta, Dan VU „Kumpanija“ i Dan Gospe od Sniga, logično je da će središnja proslava Oluje, kao i proteklih godina, biti u našem mjestu. Mi se svake godine potrudimo biti najbolji mogući domaćini. Moram spomenuti kako je protekla godina bila jako efikasna i pozitivna za MO Pupnat i cijelo mjesto. Uz pomoć županije Dubrovačko-neretvanske, a najviše donacijom pomoćnice ministra regionalnog razvoja Marije Vučković i gradonačelnika Grada Korčule Andrije Fabrisa, obnovljena je fasada škole u Pupnatu izgrađene prije 118 godina te danas ponovno ima kameno lice. Pupnaćani su jučer odgovorili na najbolji mogući način, svi skupa smo proslavili ono najvrijednije što Hrvatska ima – naglasio je predsjednik MO Pupnat, Ante Tvrdeić.

Inače, Gospa Snježna je kršćanski blagdan koji se slavi 5. kolovoza još od 13. stoljeća. Priča navodi kako se tadašnjem papi Liberiju ukazala Gospa u snu tražeći od njega da sagradi crkve na mjestima gdje će početkom kolovoza pasti snijeg. Legenda kaže kako je i u Pupnatu na taj dan, usred ljeta, padao snijeg pa crkva izgrađena u 17. stoljeću nosi ime zaštitnice Gospe od sniga.

Izvor: Dubrovački vjesnik