Gradi se Pastoralni centar “Sveti Antun”

Započela je izgradnja pastoralnog centra, crkve i zvonika u podnožju brda "Sveti Antun", na terenu bivše vojarne, pokraj sadašnje srednje škole.

Alfaplan građenje d.o.o iz Dubrovnika gradi Pastoralni centar “Sveti Antun” u Korčuli. To je na terenu bivše vojarne, uz rub sadašnje srednje škole u Gradskom kotaru sv. Antun, kaže korčulanski župnik don Frano Kuraja, pokazuje nam teren oko 5500 četvornih metara bivšeg vojnog kompleksa u Korčuli, vrijednog oko 1,65 milijuna kuna, kojega je Dubrovačkoj biskupiji za župu sv. Marka u Korčuli darovala Republika Hrvatska.

Na tom će se terenu kroz tri faze izgraditi pastoralni centar, crkva i zvonik. Kako se očekuje prva će faza izgradnje biti završena do kraja ove godine. Korčulanski župnik ističe da se je lokacija tražila više od 30 godina, još iz vremena korčulanskog opata don Iva  Matijace. Napominje da su u Gradskom kotaru Sv. Antun zadnje vrijeme izgrađene brojne obiteljske kuće i zgrade, širilo se i popunjavalo gradnjom i doseljavanjem novih stanovnika. Tako se pojavila potreba za pastoralnim središtem u kojem bi se vjernici okupljali. Na brdu Sv. Antuna do čije crkve vodi 101 stepenica, vjernicima srednje i starije dobi je predstavljalo problem penjati se do crkvice, pratiti misu na nogama. Ukazala se je potreba izgradnje pastoralnog centra, crkve i zvonika u podnožju brda, na terenu bivše vojarne gdje je srednja škola. Župnik Korčule don Frano Kuraja je kao kapelan i voditelj pastoralnog centra Sveti Antun još 1987 godine prvi započeo dolaziti svakodnevno na glavicu svetog Antuna i uz pratnju nekolicine starijih žena iz predjela Zagradac i Sveti Antun započeo voditi svete mise, koje su kasnije postajale sve brojnije uz prisustvo vjernika. Godinama je taj prostor služio za liturgijska slavlja i druge pastoralne potrebe.

Nedostatci nisu spriječili usklađenost u pastoralu i životu župne zajednice kao da se djelovalo u najboljim i najraskošnijim prostorima i uvjetima za pastoralni rad, napominju mještani GK Sveti Antun. Sada će Dubrovačka biskupija i župa sv. Marka Korčula kao investitori omogućiti najprostraniji prostor s pastoralnim centrom, crkvom i zvonikom, svakodnevne susrete za sve pastoralne potrebe. Strpljivo radeći na okupljanju vjerničkog puka don Frano je uspio nastaviti davnu želju don Iva Matijace. Uz izgradnju pastoralnog centra, prošlih je 4 godine napravljen veliki pomak u župnom uredu sv. Marka. Kroz posljednjih nekoliko godina uređen je zvonik katedrale sv. Marka, te ponudili turistima kao atrakciju da mogu s njega uživati u panorami Korčule. Uređena je unutrašnjost župne crkve s ciborijem, novi postav Riznice, uređena je župna knjižnica, te otvorena župna knjižara i suvenirnica.


Izvor: Dubrovački vjesnik