Gradonačelnici i načelnici iz DNŽ u Bruxellesu

Gradonačelnici i načelnici općina s područja Dubrovačko – neretvanske županije boravili su ovog tjedna u organizaciji Regionalne razvojne agencije DUNEA boravili na studijskom putovanju u Bruxellesu.

Tijekom četverodnevnog posjeta središtu Europske unije imali su prilike upoznati se s radom europskih institucija, ali i mogućnošću financiranja raznih projekta iz europskih fondova na koje mogu aplicirati te u konačnici i povlačiti sredstva koja im stoje na raspolaganju za njihovu realizaciju.

S načelnicima i gradonačelnicima u Bruxellesu je boravio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić koji je prvog dana načelnike općina upoznao s radom Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.

– U početku smo koristili jedan unajmljeni prostor, a posljednje dvije i pol godine smo u zgradi koja je u vlasništvu talijanske regije Molise. Riječ je o prilično velikoj zgradi smještenoj u četvrti u kojoj se nalaze sve europske institucije, od Europske komisije do samog Parlamenta. Važno je istaknuti da ne plaćamo najam prostora. Inače, u Bruxellesu su četiri ureda hrvatskih županija, a nedavno je svoj ured otvorio i Grad Zagreb. Preko ovog Ureda organiziramo razne manifestacije i ostvarujemo brojne kontakte s europskim institucijama. Sve to ide preko Hrvoja Butigana koji inače vodi ovaj Ured. – rekao je župan Dobroslavić.

– Inače, u Uredu od samog početka mladima otvaramo mogućnost prakse kroz koju se upoznaju s radom europskih institucija. Interes mladih je zaista velik. Dakle, kroz dvije godine kroz ovaj će Ured praksu odraditi 18 mladih ljudi. – istaknuo je župan.
Načelnici i gradonačelnici upoznati su i s mogućnostima povlačenja sredstava iz kohezijskih fondova Europske unije kroz koje će Hrvatskoj do 2020. godine biti dodijeljeno oko 8,8 milijardi eura za jačane konkurentnosti gospodarstva, zapošljavanje i obrazovanje mladih, projekte koji se odnose na očuvanje okoliša, prirodnih resursa i baštine te poboljšanje učinkovitosti javne uprave kroz veću uključenost civilnog društva.

Posebno zanimljiv bio je posjet Microsoftovu Inovacijskom centru u kojem su načelnici i gradonačelnici upoznati s platformama koje omogućuju lakše funkcioniranje lokalnih uprava te njihovu bolju povezanost s građanima.

Posebno zanimljiva bila je prezentacija programa koji omogućuje uštedu električne energije, posebno one koju troše sustavi javne rasvjete na javnim površinama i prometnicama, a koja primjerice omogućava da se javna rasvjeta pojačava ili pali tek kad joj u susret dolazi prolaznik ili automobil.

Načelnici i gradonačelnici sa županom su obišli i zgradu Europarlamenta, a bilo je vremena i za posjet Atomiumu, skulpturi izrađenoj 1958. godine povodom Svjetske izložbe koja je održana u Bruxellesu. Sačinjen od devet srebrnih kugla dominira perivojem Laeken. Unutar njega smješten je stalni izložbeni postav koji ukazuje na miroljubivo korištenje atomske energije.