Gradonačelnik Duhović na sjednici Partnerskog vijeća za izradu Županijske razvojne strategije

Gradonačelnik Grada Korčule Mirko Duhović sudjelovao je na sjednici Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj je predstavljen nacrt Županijske razvojne strategije koju izrađuje Institut za međunarodne odnose iz Zagreba. Partnersko vijeće okuplja predstavnike jedinica lokalne samouprave, ključnih gospodarskih subjekata i predstavnika najvažnijih institucija iz svih segmenata društva

Na današnjoj sjednici  za predsjednika Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije izabran je župan Nikola Dobroslavić. Za njegovu zamjenicu izabrana je ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb, a za tajnicu viša stručna suradnica regionalne razvojne agencije DUNEA Marija Moretić.

Partnersko vijeće je savjetodavno tijelo koje sudjeluje pri definiranje razvojnih ciljeva i prioriteta Županije i jedinica lokalne samouprave te kod predlaganja razvojnih projekata za statističku regiju Jadranska Hrvatska.

Župan je na početku sastanka istaknuo kako su do sada definirani vizija, ciljevi i mjere za ostvarivanje Strategije i dodao kako je izrada Strategije „kontinuirani posao koji se odrađuje prema standardima Europske unije kod pitanja regionalnog  razvoja“.  Također  je naglasio kako će uz usvojenu Županijsku razvojnu strategiju biti formirana i mapa projekata koja će potom ući u bazu projekata Hrvatske. Na taj će način projekti ispuniti pretpostavke za dobivanje sredstava iz EU fondova i državnog proračuna.

U raspravi se, među ostalim, pokrenulo i pitanje značaja i potrebe izrade strategije za Županiju obzirom na najavljeni teritorijalni preustroj Hrvatske. Sudionici sastanka iskazali su nedvojbenu potrebu izrade Strategije za Županiju koju u slučaju nove teritorijalne podjele Hrvatske vide kao zasebnu regiju