Gradski muzej organizira izložbu DODIR kultura – Iliri, Grci, Rimljani

Gradski muzej Korčula i ove godine sudjeluje u akciji Hrvatskog muzejskog društva - Sekcije za muzejsku pedagogiju, koja se na temu DODIR organizira na državnoj razini. Istovremeno ICOM-ova ovogodišnja međunarodna tema je MUZEJ I SJEĆANJE / PREDMETI PRIČAJU TVOJU PRIČU.

S obzirom na bogatu kulturno-povijesnu baštinu našega otoka, kao i njezin svjetski značaj, Gradski se muzej akciji priključio s temom DODIR kultura – Iliri, Grci, Rimljani, autorica Sande Hančević i Sani Sardelić. Poznato je, naime, da je tijekom prošlosti, otok Korčula bio stjecište različitih naroda i kultura. Njihov slijed obilježili su miran DODIR i prožimanje, ali i oštri rezovi. Prvi slučaj ilustrira Psefizma iz Lumbarde – glasoviti natpis iz 3. stoljeća prije Krista, na kojem je zabilježena odluka o osnivanju grčke kolonije. Lumbardska je naseobina bila osnovana mirnim putem, u dogovoru i savezništvu s ilirskim starosjediocima. Posve je drugačije prirode bio DODIR starosjedioca s Rimljanima. Naime, ilirsku prevlast na Korčuli brutalno je dokinuo sam Oktavijan – budući car August, 35. godine prije Krista, nakon čega je stari poredak naglo preslojila rimska kultura.

Izložbom DODIR kultura – Iliri, Grci, Rimljani posjetiteljima će se, uz priču o muzejskim predmetima, približiti spomenuti sljedovi kultura i narav njihovog međusobnog DODIRA. Prethodno će se, na radionicama, učiti pisati slovima grčkog alfabeta i izrađivati replike grčke čaše za vino / skifos / nađene u Lumbardi i izložene u Gradskom muzeju Korčula. Svi uradci će se na koncu predstaviti u izložbenom postavu.

Pozivamo vas stoga, da sudjelujete u našoj akciji i zajedničkom stvaranju izložbe, na radionicama koje će se održavati u prostoru Gradskog muzeja 12., 13. i 14. svibnja od 10 do 13 sati.

Ujedno vas pozivamo i na otvaranje izložbe, 18. svibnja u 12 sati, uz prigodni program “Nikodam priča…”

Veselimo se vašem dolasku!