Hrvatsko nadzemlje tražilo katolike u Korčuli

U ponedjeljak navečer u korčulanskom Domu kulture nastupili su članovi Ureda mladih Splitsko-makarske nadbiskupije “Hrvatsko nadzemlje“, koji su svojim igrano scenskim nastupom oduševili publiku uz svjedočenje svoje vjere, pod motom igrokaza „Traži se katolik“.

Njih dvadesetak članova prije nastupa sudjelovalo je na misi koju je vodio župnik don Frano Kuraja, koji je uvodnom propovijedi zahvalio mladim Splićanima na njihovom projektu, iskustvu kako privući mlade Crkvi.

Uz njihov projekt “Tražimo katolika“, korčulanski je župnik upitao na misi „da li smo katolici“, tumačenjem da nije katolik onaj koji je dobio svetu pričest i krizmu, ako nije primio Isusa i Evanđelje. Jer Isus je došao na zemlju da bude čovjek, da bude s nama i mi s njime, nadodavši slikovitu usporedbu između političara koji nepozvani upadaju u tuđe kuće uvjeravajući stanare da prihvate njihovu politiku. Zar mi u dokazivanju vjere ne možemo biti bolji i jači od političara. Prije njihovog nastupa u Domu kulture, Marin Periš, jedan od začetnika i sudionika popularnog projekta „Hrvatsko nadzemlje“, rekao je za Dubrovački vjesnik da su počeli slučajno, prije četiri godine, okupili ekipu mladih iz Splitsko-makarske nadbiskupije, (starije od 16 godina), krenuli sa susretima, jer su primjetili da se mladi iza krizme osiplju, nestaju, imaju malo programa i unutar crkve za mlade iznad te dobi.

Projekt su nazvali “Hrvatsko nadzemlje” želeći kontrirati Hrvatskom podzemlju, na amaterski, ali intrigantni način uz video, kratke filmove i susrete progovarati o hrvatskoj stvarnosti (nepravda, krađa, prijevara, puno negativnih vijesti i događanja u našem društvu). Danas se nakon postojanja tog projekta redovito na mjesečnim susretima okuplja pet stotina mladih, rekao je Marin Periš, uz podatak, da su projekt ponudili Uredu za pastoral mladih Splitsko–makarske nadbiskupije, koji su „Hrvatsko nadzemlje“ prihvatili, znajući da su pokretači pozitivnih promjena u društvu.

U Korčulu su došli na nagovor njihovog člana Duje Runje (mladi vjeroučitelj u Korčuli), koji ih je povezao s korčulanskim župnikom, oduševili su se gradom, koliko urbanom kulturom toliko i susretima. U Domu kulture su uz nastup korčulanskog Katedralnog zbora mladih izveli program sastavljen od skečeva, filmova, i uz manje predavanje potaknuli mlade katolike da životom, glasom i stavom budu pokretači prepoznatljivosti kršćanskog identiteta svoje župe, domovine i društva. Istodobno su htjeli ponuditi ispravne vrijednosti u svjetlu vjere, razbiti stereotipe o Crkvi i pokazati da u njoj mladi imaju mjesta, ali i potaknuti te iste mlade da budu aktivni navjestitelji Radosne vijesti svojim talentima, riječima – ali ponajprije svojim životom. I nakon predstave, mladi Korčulani su se družili s mladima iz Splitsko-makarske biskupije, uz želju da se opet sretnu u zajedničkom cilju.