I na Korčuli elektromobil

19.7. Gradonačelnik se prvi provozao gradom na elektromobilu- novoj ponudi u gradu Korčuli.

Manjak parkirnih mjesta u centru, pogotovo onih besplatnih, otjerao je većinu osobnih automobila i vozača u gradsku garažu shopping centra „Tommy“ van grada. Otprilike 600 metara nizbrdice ali i strme uzbrdice do shopping centra tijekom ljetnih vrućina, često su preveliki zalogaj za žene s djecom, starije ljude ali čak i one mlađe koji nose spizu ili su se umorili na poslu. Idealnog rješenja dosjetio se Frano Jeričević (24), mladi student pomorskog menadžmenta iz Žrnova – malog vozila na električni pogon koji će vas u nekoliko minuta ugodne vožnje dovesti do željenog cilja.

„Ideju sam dobio jedan dan kad mi se žena penjala po suncu do garaže, bilo mi je žao. Ubrzo sam prodao motor, ostatk novaca posudio i u Zagrebu kupio električno vozilo. Proizvela ga je poljska tvrtka za ekološka vozila „Melex“, a upravo danas vozilo je prošlo tehnički pregled i počinjem s turama. Poticaj nažalost nisam ostvario budući da trenutno imamo tehničku vladu, ali se zahvaljujem svima iz gradske uprave koji su mi puno pomogli prilikom otvaranja obrta i ostale papirologije“ – istaknuo je Frano.

Na probnoj vožnji danas, prvi se ukrcao gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris koji je oduševljen idejom i vozilom. Malo elektro auto neodoljivo podsijeća na golf vozilo, uz vozača može primiti još pet putnika, puni se osam sati jednostavnim uštekavanjem u utičnicu nakon čega je spreman odvoziti 50 kilometara maksimalnom brzinom od 31 km/h. Osim uobičajene vožnje od garaže do glavnog gradskog trga Plokate, može se dogovoriti i panoramna vožnja „novim putima“ oko grada. Vozač je naravno Frano, koji navodi kako će vozilo biti dostupno cijeli dan, a cijena karte pristojna : za domaće 7 kuna, a za strance 10 kuna. Sedam kuna za ugodnu vožnju ili 15-minutno penjanje pri visokoj temperaturi ? Nije teško odabrati.

Frano se ne planira obogatiti, nada se kako će u tri ljeta, odnosno turističke sezone, vratiti investiciju i tek onda nešto i zaraditi. No, na ovaj način Korčula je dobila jedan mali praktični, ugodni i simpatični detalj, a kako doznajemo, najčešći putnik bit će Franova jednogodišnja kći Luca.


Izvor: Dubrovački vjesnik