Izložba “Povijesno kulturna baština Grada i otoka Korčule“ u Bruxellesu

U Europskom parlamentu u Bruxsellesu će 19. studenog biti otvorena izložba “Povijesno kulturna baština Grada i otoka Korčule“, koja je povodom obilješavanja 800 godina Statuta grada i otoka Korčule otvorena 26. rujna u Domu kulture.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Vinko Kapelina, a Goran Nikšić, prof. će održati prigodno predavanje o povijesno kulturnoj baštini otoka Korčule.

– Kako bi zaštitili svoje otočke zajednice, Korčulani su usvojili njihov zajednički statut 1214. koji sadrži čitav niz odredaba koje reguliraju osnovicu života komune. Sada je Hrvatska, kao prije 800 godina Korčula, svojim strateškim položajem na pomorskim trgovačkim putovima i zbog zemljopisne konfiguracije izazov mnogima. Ovaj dokument svjedoči o visoko razvijenoj organizaciji života u zajednici grada i otoka Korčule. Ponosni smo da ovu veliku obljetnicu možemo obilježiti i promovirati naš Grad, otok i zemlju i u Bruxellessu – izjavio je Vinko Kapelina.

U razmaku manjem od mjesec dana ovo je drugo predstavljanje Korčule tisućama pripadnika svih naroda EU. Naime, 22. studenog ispred zadivljenih europarlamentaraca Udruga HGD “Sveta Cecilija” iz Korčule nastupila je na poziv Ruže Tomašić ispred zgrade EU parlamenta u Strasbourgu s tradicionalnom viteškom igrom Moreška. Uz zamjenika gradonačelnika Ivu Silića, ovom događaju je nazočila i Edita Drušković koja je tom prilikom rekla:

– Što se tiče moga dijela posla zadovoljna sam. Petnaestak HR portala objavilo je vijest, bili smo na Dnevniku Nove TV i na nekoliko EU TV kuća. (Francuska, Njemačka, Belgija). Nastup je bio impresivan i bio je to jedan od povijesnih nastupa za HGD sv.Cecilija. Ovo je bila sjajna promocija Korčule ali i Hrvatske. Pokazali smo još jednom naše bogato kulturno nasljeđe koje pripada Europi stoljecima. Naravno naboj je bio velik tako da je sam nastup odisao pravom viteskom energijom – iznijela je dojmove Drušković.