Izložba slika “Marija Čudo”

U crkvi Gospoinoj otvorena izložba slika “Marija Čudo” autorice Karmele Vitaić. Izložba ostaje otvorena do 13. lipnja 2016.

Sinoć je u crkvi Gospoinoj u Korčuli otvorena izložba slika “Marija Čudo” autorice Karmele Vitaić,koja je svoje radove posvetila Bogorodici, čiji je lik nastao na čudesan način i ostao otisnut na sasvim običnoj plastičnoj posudici, u izvornom obliku pojavljuje se u potezu tempere plave i bijele boje koje su karakteristične za Mariju. Kako je pojasnila autorica, u istoj je posudici prije nastajanja lika miješala dvije spomenute boje za potrebe druge slike. Na zasebnoj slici ona je pokušala taj isti lik Bogorodice naslikati u nešto većoj dimenziji kako bi je jasnije približila.

Ovaj lik Bogorodice je posebno privukao pažnju oduševljene publike, koji su pozorno razgledali 27 slika u tehnici primjene tempere, akrilne boje na platnu i kombinirane tehnike, po čemu su različiti motivi okupljeni pod zajedničkim nazivom MARIJA ČUDO. Izložbu su organizirali Gradski muzej Korčula i Župni ured sv. Marka Korčula, čime umjetnica Karmela Vitaić slikom Bogorodice, uz prikaz baroknog zvonika crkve Svih Svetih u Korčuli, prikazuje i svoj grad Korčulu (moreškant,zvona crkve Svih Svetih, otočkih uvala, otoka Proizda, zalaska sunca nad Korčulom).

Uz prisustvo korčulanskog župnika je Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčula iznijela likovni put umjetnice Vitaić, rođene u Čakovcu(1954.),stalno živi u Korčuli, već odavna nizom aktivnosti pokazuje potpunu sljubljenost s korčulanskom sredinom s kojom živi.1977.je diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Božanska providnost sjedinila je događaj izložbe MARIJA ČUDO u Crkvi Gospojinoj i broj sedam koji u tradiciji kršćanstva označava savršenstvo, čulo se od ravnateljice muzeja.

Druženje u u crkvi Gospoinoj je svojim glasom upotpunila korčulanska klapa “Kuntenat”.Brojni su posjetitelji čestitali i zahvaljivali sugrađanki Karmeli Vitaić, na sedmoj samostalnoj izložbi i njenoj plemenitoj nakani pri pomoći u izgradnji Crkve i Pastoralnog centra u Korčuli.

Izložba ostaje otvorena do 13. lipnja 2016.

Izvor: Dubrovački vjesnik