Izložba ”Korčula prije Krista” u Galeriji Klovićevi dvori krajem 2015.

Galerija Klovićevi dvori će 2015. godine prirediti veliku izložbu pod nazivom "Korčula prije Krista" kojom dobivamo mogućnost na jednom reprezentativnom mjestu predstaviti dio jedinstvene hrvatske i europske kulturne baštine.

To će biti prilika za promociju cijelog otoka na način da će se javnosti približiti nova, dosad nepoznata dimenzija povijesnog nasljeđa u trenutku kada je prapovijest u suvremenom svijetu predmet rastućeg zanimanja.
Nositelj projekta:      Galerija Klovićevi dvori
Pokrovitelj:                 Ministarstvo kulture RH
Sudionici:   – Centar za kulturu Vela Luka
– Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU, Zagreb
– Department of Archaeology and Anthropology, Universitu of Cambridge

– Institut za antropologiju, Zagreb

Cilj izložbe je:  prikazati prošlost Korčule  od zadnjeg ledenog doba pa do kraja prapovijesti tj. do vremena rođenja Isusa Krista.
Sažetak sinopsisa:
Koristeći se suvremenom tehnologijom rekonstruirat će se biljni i životinjski svijet, podizanje razine mora, promjena klime pa i sam nastanak otoka prije 15ak tisuća godina. Naglasak će biti na ljudskoj aktivnosti, neprestanoj razmjeni i usavršavanju tehnologije, naseljavanju otoka, migracijama i čestim doticajima s okolnim skupinama.
Korčula je jedna od ishodišnih točaka naše Zapadne civilizacije, na njoj je moguće pratiti iznimno bogate tragove ljudske prisutnost gotovo od vremena kad je naša vrsta (homo sapiens) naselila ovaj kontinent pa do kraja prapovijesti. Arheološki nalazi u Veloj spili, ali i drugim nalazištima dali su nam uvid u brojne uspone i padove, vrhunce i krize, visoke domete i iznimna postignuća koja želimo predočiti široj, za početak Hrvatskoj, a kasnije i Europskoj javnosti.
Cilj projekta:  pripremiti izložbu u Zagrebu a nakon toga je prezentirati u Dubrovniku i nekim drugima domaćim lokacijama te trajno postaviti na Korčuli kako bi postala dio bogate turističke ponude otoka, zanimljiv kako domaćoj tako i stranoj publici.