Izvanredni izbori održati će se 8.ožujka 2015.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se prijevremeni izbori za ukupno 17 načelnika i gradonačelnika, njihovih zamjenika i članova lokalnih vijeća održe u nedjelju 8. ožujka.

Podsjetimo, nakon što devet gradskih i osam općinskih vijeća nije usvojilo proračune za 2015. Vlada je sredinom siječnja donijela rješenja o razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika i njihovih zamjenika.

U tim jedinicama lokalne samouprave (Rabu, Pagu, Hvaru, Dubrovniku, Omišu, Korčuli, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Zlataru, Kukljici, Rugvici, Milni, Petlovcu, Čaglini, Strahoninecu, Lumbardi i Gudincima) imenovala je povjerenike i povjerenice, a nakon isteka roka za moguće upravne sporove, pristupa se izvanrednim lokalnim izborima.

Prema zakonskim propisima, ako proračun jedinice lokalne samouprave za iduću godinu ne bude donesen najkasnije 31. prosinca i ako ne bude odluke o privremenom financiranju, pokreće se proceduru za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati gradom i općinom.

Sukladno rješenjima Vlade imenovani su povjerenici Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika.