KAP pomoći U MORU potreba

Humanitarna udruga građana „Kap u moru“ za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom odgoju zahvaljuje svima koji su pomogli financiranje pomoćnika u nastavi djeci s posebnim potrebama

Udruga  građana „Kap u moru“ mlada je udruga osnovana s ciljem da olakša školovanje djece s posebnim potrebama na otoku Korčuli i dijelu poluotoka Pelješca.  Tijekom prve godine postojanja udruga je omogućila rad dvojici pomoćnika u nastavi za dvoje djece koje bez takve pomoći ne bi mogli ostvariti svoje pravo na obrazovanje.

Cilj udruge je osigurati pomoćnike u nastavi za svu djecu  koja  zbog  različitih razvojnih  teškoća (poput  poremećaja pažnje i koncentracije, komunikacije, motorike, autizma, Down sindroma i sl.) ne mogu samostalno pratiti nastavu. Sličan projekt, ali za djecu s teškoćama u kretanju,  provodi udruga  „Moje sunce“. Ovi su projekti od velikoga značaja za djecu s teškoćama koja su ranije često ili ostajala u obitelji bez da ostvare svoje pravo na školovanje i druženje,  ili su, u najgorem slučaju, bili osuđeni na rano izdvajanje iz obitelji i smještaj u posebnim ustanovama.

Osiguravanje pomoćnika u nastavi djeci s posebnim potrebama na otocima zaista je od posebnog značaja jer se time izbjegavaju teške posljedice i veliki troškovi. Dakle, udruga „Kap u moru“ svojim djelovanjem doprinosi  kvaliteti  života na otoku  i smanjuje  ukupne troškove društvu, pa ipak,  paradoksalno, najveći su nam problem financije.

Dosad su rad naše udruge financijski pomogli Općina Lumbarda, OŠ Ante Curać Pinjac  iz Žrnova, Malonogometni klub „Sveti Antun“ i Udruga „Lipa rič“ iz Lumbarde uz još nekoliko naših dobrohotnih sugrađana.

Općina Lumbarda nam je pomogla na samom početku rada. Financirala je rad jednog pomoćnika u nastavi prošle školske godine.

Učenici OŠ Ante Curać Pinjac i učenici područne škole Pupnat su od svog Božićnog sajma izdvojili dio sredstava za našu udrugu čime su pokazali  kako  prihvaćaju svoje vršnjake  s posebnim potrebama  i žele ih uključiti među sebe.

Naša nastojanja  prepoznali su i  članovi Malonogometnog kluba „Sveti Antun“ koji su nas pozvali na Božićni turnir i tom prigodom udruzi velikodušno donirali prikupljena sredstva te nam tako pružili javnu potporu i veliku  pomoć.

Udruga „Lipa rič“ iz Lumbarde je sredstva prikupljena na nezaboravnoj  predstavi „Oli gremo, oli ne gremo u Evropu“ održanoj u siječnju ove godine u Korčuli, namijenila našoj udruzi i time su nam učinili  posebno veliku čast.

Ponosni smo što su nas redom prepoznala djeca, roditelji  i oni koji rade s djecom.

Svaka je pomoć dobrodošla, svima od srca zahvaljujemo i poručujemo „Sva  djeca, kolikogod posebna i drugačija bila, naše  su veliko i neprocjenjivo blago“.

VELIKA vam HVALA!