Kinesko izaslanstvo posjetilo Gradski muzej Korčula

Tijekom jednodnevnog boravka kineskog izaslanstva na Korčuli, nova veleposlanica Narodne Republike Kine Deng Ying, ekonomski savjetnik Gai Guoqiang i prva tajnica Qu Huibin posjetili su, uz ostale korčulanske znamenitosti i Gradski muzej.

Tijekom jednodnevnog boravka kineskog izaslanstva na Korčuli, nova veleposlanica Narodne Republike Kine Deng Ying,ekonomski savjetnik Gai Guoqiang i prva tajnica Qu Huibin posjetili su, uz ostale korčulanske znamenitosti i Gradski muzej. Nakon što su ravnateljica muzeja Marija Hajdić i njena ekselencija Deng Ying razmijenile prigodne poklone – komplet ručno rađenih tradicijskih kineskih minijaturnih maski za fotomonografiju „Korčulanski kameni grbovi“,  komplet razglednica s predmetima iz fundusa muzeja te slikovnicu Marko Polo, posjetitelji iz daleke zemlje su se s velikim pažnjom upoznali s povješću grada i otoka Korčule.

Izuzetno veliko zanimanje pokazali su za Lumbarajsku psefizmu, Zbirku brodogradnje, Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine te tradicionalnu kuhinju, smještenu na izvornom mjestu – u potkrovlju. Iznenađenje za veleposlanicu Deng Ying bili su uporabni predmeti od kamenine – zdjele, vrčevi za vodu i tanjuri s motivima iz kineske tradicije, poznat kao willow pattern (uzorak tužne vrbe), koji se vrlo često koristio u tvornicama posuđa u Velikoj Britaniji (Cardiff) tijekom 19. st., a u Gradskom muzeju čuva se lijepa kolekcija.

(GmK)

_____