Koncert u katedrali sv. Marka u Korčuli

Korčula 31. kolovoza 2011. Centar za kulturu organizirao je sinoć koncert novoosnovanog ženskog zbora "Kolajna" iz Korčule i mješovite klape "Proćulić" iz Smokvice, koji su u najljepšem i najboljem zvučnom prostoru kamene katedrale sv. Marka oduševili publiku

– Iz Vaših grla u Božje uši, bio je okarakteriziran koncert na kojemu su pjevačice zbora Kolajna izvodile pretežno sakralne skladbe, dok je klapa Proćulić prepoznata i po izboru izvornih napjeva sačuvanih na našim otocima.

Ženski zbor KOLAJNA osnovan je ove godine. Nanizane kao u kolajni, čine ga pjevačice – amateke iz Korčule, Lumbarde, Žrnova i Račišća.Prve su nastupe imale ovo ljeto u Brni, Smokvici i Korčuli. Voditeljica zbora je prof. Tihana Penjak (pratila je zbor na orguljama) koja radi kao nastavnik i voditelj Područnog odjeljenja glazbene škole u Korčuli pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića iz Dubrovnika.Skupa s njima su bili solisti: Ana Tulić-Šale i Mario Penjak.

Klapa PROĆULIĆ (u lokalnom dijalektu – proljeće) osnovana je 2008. godine u Smokvici, gdje i žive kao obitelj te su postali prva obiteljska klapa u Hrvatskoj. U ovoj simpatičnoj peteročlanoj klapi pjevaju članovi obitelji Salečić. Otac Ivan bavi se glazbom u klapi i zboru. Klapu je uz suglasnost supruge Jadranke osnovao da bi svi u kući pjevali, a ne se svađali. – I da budu na okupu, šaljivo nam je dodao Ivan uz nehotičnu usporedbu s imenima hrvatskih dužnosnika: on je Ivo, a supruga Jadranka, a u klapi su kći Marija i sinovi Petar i Jakov. Njegujući otočki stil pjevanja za kratko vrijeme postali su traženi na smotrama i festivalima.

Na kraju koncerta zajedno su i Kolajna i Proćulići i publika zapjevali Rajska Djevo Kraljice Hrvata.

Tekst i snimak: Niko Perić