Korčula jedini otok s digitalnim kino projektorom

Digitalni kino projektor u vrijednosti od 547.914,82 kune instaliran je prošli tjedan u dvorani Doma kulture u Korčuli. Nakon dvogodišnje realizacije projekta Korčula je postala jedini otok s digitalnim kino projektorom.

Dio sredstava potrebnih za nabavu opreme u iznosu od 252.025,00 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, nakon što je Centar za kulturu Korčula sudjelovao u Javnom pozivu za iskazivanje interesa za digitalno opremanje kinodvorana, a dio je osigurao Grad Korčula iz preostalih sredstava deponiranih kod HBOR-a koji su ugovoreni 2005. godine za projekt nadogradnje, renoviranja i opremanja kino dvorane u Korčuli. Budući da je objedinjenom javnom nabavom ukupna cijena oprene snižena za trećinu, od planiranih sredstva za digitalizaciju od strane Grada ostalo je dovoljno i za 3D nadogradnju koja je iznosila 128.000,00 kuna.

Kino dvorana Doma kulture u Korčuli odabrana je za projekt digitalizacije kinodvorana po odluci ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Kriteriji koji su uzeti u obzir pri odabiru 27 dvorana od 40 prijavljenih u Hrvatskoj su, između ostalih, bili i dosadašnje financijsko poslovanje predmetnog kina, financijski plan digitalizacije, dugoročna održivost projekta, tehnička spremnost i opće stanje kinodvorane kao i posebni kulturni značaj dvorane u lokalnoj zajednici.

Strateški projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa  audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. zajednički je projekt Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača, povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanje raznolikosti kulturne ponude u gradovima i manjim sredinama.

Svi kinoprikazivači koji su ušli u projekt digitalizacije dužni su poštovati stroge programske smjernice Hrvatskog audiovizualnog centra i redovito izvještavati Ministarstvo kulture o izvršenim programima.

Zahvaljujući projektu digitaliacije grad Korčula danas ima kino dvoranu na istoj tehnološkoj razini kao i sva najmodernija kina na svijetu.