Korčula kao partner Splitu u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020

U sklopu pripreme Grada Splita za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020 u Splitu je pozvanim predstavnicima Kotora, Trogira, Šibenika, Mostara, Hvara, Paga, Sinja, Korčule, Stona i Solina prezentiran projekt Split–EPK 2020. U ime Grada Korčule na sastanku je sudjelovao Franc Stenek, zamjenik gradonačelnika

Na prezentaciju su pozvani i predstavnici Dubrovnika, Zadra, Supetra i Starog Grada na Hvaru koji su, međutim, bili spriječeni doći.

Naime, Kandidacijski odbor Grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020 mišljenja je kako je od temeljne važnosti udruživanje kako svih dalmatinskih gradova čija je materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, ili bi to u skoroj budućnosti mogla postati, tako i dva grada izvan hrvatskih granica (Mostar i Kotor) koji svojim kulturnim nasljeđem kao i činjenicom da se nalaze u Registru svjetske kulturne baštine imaju bliske veze sa Splitom.

Grad Split bio bi nositelj projekta, a titulu Europske prijestolnice kulture za 2020 godinu podijelio bi s ostalim gradovima koji mu se priključe.

Na prezentaciji je, između ostalog, istaknuto kako bi temeljna linija kandidature Splita i gradova-partnera trebala tematizirati univerzalne vrijednosti lokalnoga, prepoznate na najautoritativnijoj UNESCO-voj razini, a istodobno vidjeti kako se u lokalnom i regionalnom ambijentu dalmatinske obale i zaleđa vrijednosti globalne kulturne baštine s vremenom naturaliziraju i dobivaju nova značenja.

Dr. sc. Joško Belamarić je predstavio kulturološku dimenziju projekta kroz važnost baštine prepoznate od UNESCO-a, posebno na ovom području koje je po gustoći UNESCO-vih gradova među vodećima u svijetu.

Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Splita,  istaknula je kako je glavni motiv splitske kandidature revitalizacija urbanih sadržaja te postizanje većeg međunarodnog značaja kroz jačanje prepoznatljivosti grada koji nosi prestižnu titulu europske prijestolnice kulture, kao destinacije kulturnog turizma, te izrazila uvjerenje da će to biti i dovoljan motiv pozvanim gradovima i općinama da se uključe u projekt.

Gradovi bi pisma namjere uključivanja u projekt trebali poslati kroz 15 dana, a sudeći po reakcijama na prezentaciji Split će imati partnere u svojoj kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture.

Grad Korčula će se preliminarno također priključiti projektu Pismom najmere s razine izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika, uz uvjet da konačnu suglasnost da Gradsko vijeće Grada Korčule.

Prezentaciji su nazočili Filo Biskupović, Đorđije Vukčević i Branka Todorović iz Kotora, Frane Žižak i Joško Jarebić iz Trogira, Ana Gojanović-Rakić iz Šibenika, Inga Dragoje Mikulić iz Mostara, Pjerino Bebić iz Hvara, Tino Herenda i Marija Radoslović iz Paga, Zoran Vujanović, Dragana Modrić i Vito Perić iz Sinja, Franc Stenek iz Korčule, Vedran Antunica i Iris Jurčić iz Stona te Blaženko Boban iz Solina.

Uži radni tim kandidacijskog odbora predstavljali su Joško Belamarić, Maja Munivrana, Andro Krstulović Opara, Jasen Boko, Elvira Šarić Kostić , Maja Vrančić i Kristijan Karin.

/Izvor: www.split.hr/