Korčula misom i procesijom svečano obilježila svetkovinu sv. Todora

Korčula, 29. srpnja 2012. Korčula je danas svečano i dostojanstveno proslavila svetkovinu sv. Todora, suzaštitnika korčulanske župe sv. Marka i zaštitnika grada Korčule.

Jutarnju svetu misu je na glavici sv. Antuna predvodio korčulanski župnik don Frano Kuraja. Nakon ove mise na otvorenom prostoru, u 10 sati je u crkvi sv. Marka održana misa koju je također predvodio župnik don Frano Kuraja, koji je sinoć tradicijskim obredom uz pratnju svećenika korčulanskog dekanata iznio kasu s relikvijama svetoga Todora mučenika, koju su zatim bratimi korčulanskih bratovština: Svih svetih, svetoga Roka i Blažene Djevice Marije od Utjehe-Pojasa izložili na počasno mjesto, ispred oltara katedrale, da bi bila dostupna na čašćenje vjernicima, koji su s nestrpljenjem i posebnim štovanjem svecu čekali središnje misno slavlje koje je održano u crkvi sv. Marka u 19,30 sati.

Zatim je pred noć održana velika svečana  procesija oko staroga grada srednjovjekovne Korčule, koju je kao i prethodnu misu u katedrali predvodio vrhbosanski pomoćni biskup mons.dr. Pero Sudar, podsjetivši kroz propovijedi važnost štovanja sv. Todora mučenika, čije su moći iz katakombi Rima dopremljene u Korčulu 1736. Sama procesija okolo staroga grada pokazala je vrijednosti korčulanskih vjernika i brojnih turista koji su pratili bratime korčulanskih bratovština kako u procesiji nose zemne ostatke sv. Todora i u kojoj narod pobožno sudjeluje.

Posebna duhovna i vizualna atrakcija bile su bratovštine čiji su bratimi odjeveni u bratimska odjela nosili bogat crkveni inventar, u kojemu se posebno ističu velike voštane svijeće (neke teške i 80 kg) pa do najmanjih koje su u rukama nosili sudionici procesije, pa i manja djeca.

Po starom običaju, iz katedrale su prvo izašli bratimi najstarije bratovštine Svih Svetih osnovane 1301 godine. Njih su slijedili bratimi Svetoga Roka, osnovani 1575.g,i najmlađa  bratovština Blažene Djevice Marije od Utjehe-pojasa, osnovani  1603.godine. Ne treba izostaviti podatak da je u procesiji sudjelovalo oko tisuću ljudi, među njima veći broj vjernika turista, kojima je poslije liturgijske svečanosti bilo omogućeno pratiti izvođenje poznate korčulanske viteške igre s mačevima Moreške. Morešku su večeras batile obje korčulanske viteške udruge. U ljetnom kinu su nastupili moreškanti iz istoimenog KUD-a, a malo niže na Trgu pomirenja Morešku su izvodili članovi Hrvatskog Glazbenog Društva „Sveta Cecilija“.

Korčulani su svoga suzaštitnika koji se slavi i kao Dan Grada Korčule obdarili brojnim priredbama, koje se održavaju i nakon svetkovine. Tako je u petak,na Trgu pomirenja održana večer Korčulanskih bandova, večer prije blagdana je pjevala klapa Subrenum, a na rukometnom igralištu nastupili su Jura Stublić & Film.
Program se  nastavlja u utorak u katedrali sv. Marka koncertom klasične glazbe uz nastup Kajane Pačko – violončelo i Javora Bračića – klavir.
Vjerojatno po prvi put u Korčuli u Domu kulture se 1. kolovoza izvodi opera – komična jednočinka čiji jeredatelj Dinko Bogdanić, a uloge su preuzeli: Lidija Horvat Dunjko, Ronald Braus, Dinko Bogdanić i naš Korčulanin Nikša Radovanović.

Za četvrtak, 02/08/2012  je rezervirana dvorana Doma kulture za izvođenje kazališne predstave za djecu “Vilibald i jednooki div” izvođenju  Kazališta „I. B. Mažuranić“iz Slavonskog Broda.

I pred kraj tjedna,u petak navečer 03. kolovoza održat će se promocija Monografije Emila Bobanovića Čolića, akademskog kipara i slikara pod nazivom “Duh djetinjstva”, autorice Sabine Salamon. Monografiju će predstaviti akademik Igor Fisković i autor teksta u monografiji, akademik Tonko Maroević.
Istu večer na trgu ispred katedrale svoj koncert uz poklon svome gradu izvodi na gitari kantautor Damir Poša, a na ljetnoj pozornici koncert grupe Daleka obala.

/Tekst i snimak:  Niko Perić/