Korčulani će doček Nove godine proslaviti u Liburni

„Korčulani će doček Nove godine proslaviti u Liburni!“ – izjavio je jučer gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris odgovorivši na pitanje kad možemo očekivati kraj projekta.

„Korčulani će doček Nove godine proslaviti u Liburni!“ – izjavio je jučer gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris odgovorivši na pitanje kad možemo očekivati kraj projekta. Kamena, devastirana višekatnica Doma kulture u kojoj je nekad bio restoran Liburna, uskoro će, nakon više od 10 godina, biti obnovljena i stavljena u funkciju.

Grad Korčula godinama je bio opterećen sudskim sporovima s talijanskim poduzetnikom koji je kraće vrijeme koristio prostor Liburne plaćavši najam gradu. Nakon rješenja spora u kojem je grad izvukao deblji kraj, zamisao o uređenju Liburne i novom davanju u zakup došla je od strane OTP banke koja je iskazala interes za gradnju poslovnice u objektu. Ideja nije realizirana, Konzervatorski odjel u Dubrovniku nekoliko je puta odbijao idejna rješenja rekostrukcije, želje investitora nisu se mogle ispuniti, a s njima ni zahtjev za građevinsku dozvolu. Dolaskom na vlast prije dvije godine, gradonačelnika Andriju Fabrisa je po pitanju projekta Liburna dočekala lokacijska dozvola kojoj je istekao rok i niz neriješenih problema. Međutim, odlučio je realizirati rekonstrukciju jednog od najvažnijih korčulanskih objekata, kako je i najavljivao u predizbornoj kampanji.

Nekoliko situacija išlo je u prilog Fabrisu kako bi mogao napraviti ono što je obećao, između ostaloga i izmjena Zakona o gradnji prema kojem se, što je vidljivo iz članka 114. , na zahtjev investitora može izdati građevinska dozvola za grube, tzv roh bau radove bez dijela glavnog projekta kojim se daje tehničko rješenje završne obrade prostora unutar građevine. Na taj se način, ističe Fabris, suglasnosti potrebne za glavni projekt rješavaju u hodu. Osim toga, Fabrisa su dočekala i sredstva za otočni razvoj koja su nekad bila na računu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a sad su dio proračuna. Radi se o nešto manje od četiri milijuna kuna koja se koriste  namjenski, ugovorima, za kapitalne projekte od važnosti za razvoj otoka. Sredstva su godinama stajala netaknuta jer nije bilo projekata s rješenom dokumentacijom za koje bi se mogla isplatiti. U prošloj godini iskorišteno je oko 600 tisuća kuna za nerazvrstane ceste, ostatak čeka nove kapitalne projekte kao npr. obnovu Liburne.

Grad Korčula i agencija KORA prijavili su projekt „Druga faza obnove Doma kulture“, tzv projekt Liburna, na natječaj iz Programa razvoja otoka 2017. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 850 tisuća kuna za financiranje projekta čije je ukupna vrijednost nešto manje od milijun i 800 tisuća kuna. To znači da je 850 tisuća spremno, ostatak će se uzeti iz spomenutih sredstava za otočni razvoj. Iznos će se potrošiti na grube građevinske radove, radove demontaže i rušenja, te zidarske, betonske i zemljane radove, a realizacija se počela odvijati ubrzanim tempom. Već krajem ožujka Grad Korčula raspisuje javni natječaj za izvođače, radovi će početi sredinom travnja, završetak je planiran do prvog srpnja ove godine. Nakon toga traži se investitor, netko tko će uložiti veliki novac i završiti projekt, uvjeren je Fabris, do početka 2018. godine.

„Već imamo ponude troje-četvoro ozbiljnih investitora koji su spremni uložiti novac. Javilo se nekoliko zainteresiranih Korčulana, ali i poduzetnika iz Hrvatske i inozemstva. Jedan od uvjeta za investitore je da objekt radi cijelu godinu, zarađivat će ljeti, a zimi će biti ono što je bio nekad – društveno središte grada“ – objasnio je Fabris.

Nova zgrada Liburne za maškare, maturalne i svečane plesove, koncerte i druge društvene sadržaje bit će moderni objekt s tri cjeline. Restoran i kuhinja ostaju na istom mjestu kao i moderno projektirana plesna sala koja će se po potrebi moći smanjiti paravanima. U sklopu restorana bit će i terasa s pogledom na more. Terasa s druge strane, okrenuta prema Gradskom parku, bit će pretvorena u ugostiteljski objekt, caffe-bar u sklopu kojeg će biti i slastičarna.  Na katu će biti 600 m2 terase namijenjene za noćni klub na otvorenom. Osim toga, sa strane od ulice Prolaz Tri sulara bit će poseban ulaz u objekt koji će voditi na kat, odnosno do multifunkcionalne dvorane sa sanitarnim čvorom za potrebe grada. U dvorani će se, objašnjava Fabris, moći održavati razni treninzi i probe moreškanata, mažoretkinja ili folklora što će rasteretiti raspored kino sale. Kraj dvorane nalazit će se tonski studio poznatog glazbenika i producenta Dragana Lukića Lukya. Fabris je također napomenuo kako će grad u skoroj budućnosti izmjestiti i parking ispred zgrade Liburne, kamenom popločati ulicu te staviti palme i raslinje. Grad je u pregovorima i s vlasnikom autobusnog kolodvora, Fabris se nada kupiti prostor kolodvora te ga izmjestiti kraj Doma zdravlja. Na taj bi se način urbanistička cjelina centra Korčule mogla u potpunosti promijeniti, odnosno srediti i uljepšati.

IZVOR: Dubrovački vjesnik