Korčulani obilježili svetkovinu Svetoga Antuna Padovanskog

Korčulani su svečano i dostojanstveno obilježili svetkovinu Svetoga Antuna Padovanskog, nebeskog zaštitnika i zagovornika vangradskog istoimenog predjela i Gradskog kotara “Sveti Antun”.

Korčulani su svečano i dostojanstveno obilježili svetkovinu Svetoga Antuna Padovanskog, nebeskog zaštitnika i zagovornika vangradskog istoimenog predjela i Gradskog kotara “Sveti Antun”. Ime Božjeg čovjeka- sveca, širitelja  Kristove istine, privuklo je mnoge Korčulane i goste koji su na svetkovinu predvečer u petak,13. lipnja ove godine pohodili Glavicu sv.Antuna gdje se nalazi istoimena crkva do koje vode 101 stube između prekrasnog drvoreda čempresa, gdje su pratili svečanu svetu misu na otvorenom prostoru,a zatim sudjelovali u procesiji okolo crkve s okićenim kipom svetoga Antuna kojega su nosili vjernici s njegovim imenom (među njima i Ante Prizmić predsjednik Gradskog kotara sv.Antun).

Svečano blagdansko euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić,uz asistenciju korčulanskog župnika don Frano Kuraja i dominikanca iz Zagreba pater Marka Bijelića. Duhovnom je osvježenju pomogao i crkveni zbor. Štovatelji Svetog Antuna su ispunili prostor ispred i oko kapele, prateći blagoslov djece i cvijeća, kao i molitvu u svetoj misnoj žrtvi uz biskupove riječi da svoje molitve upravimo Isusu da bi na nas, po zagovoru sv. Antuna, izlio svoje milosrđe, uz napomenu da se otvorimo djelovanju Duha svetoga, kako je činio i sveti Antun, koji je umro  13. lipnja 1231(bio petak kao i današnji blagdan) koji je za života  doživio svakojake nevolje, muke i tegobe, kao i bolest koja je još u ranoj dobi u 36 godini pokosila njegov život. Nije se bila navršila ni godina dana nakon njegove smrti, a Crkva ga je proglasila svetim i uzdigla na čast oltara. Uz njegov su zagovor vezana mnoga duhovna i tjelesna ozdravljenja i drugi oblici pomoći ljudskoj nevolji i bijedi.

Molimo se sv. Antunu Padovanskome da nam pomogne svojim molitvama i zagovorom kod Boga i Majke Božje da i mi možemo biti kao i on pravi Kristovi učenici i vjerni suradnici Božji u širenju kraljevstva Božjega među ljudima. Nakon svečanosti, mnogi su ostali na glavici, diveći se uređenom okolišu i čašćenju domaćica ovog kotara. Na odlasku, vjernicima je poklonjeno blagoslovljeno cvijeće s kipa svetog Antuna. Nakon ovog se vjerskog obreda istodobno otvara i ljetna kupališna sezona jer roditelji nikada nisu dopustili djeci kupanje u moru prije svetkovine.

Za subotu navečer (21.06.2014) Gradski kotar Sveti Antun i istoimeni malonogometni klub priređuju na terasi Srednje škole tradicionalni Bal Svetog Antuna.

Tekst i snimak :  Niko Perić