Korčulani očekuju prepolovljen urod maslina

Na Korčuli maslinarstvo je dugogodišnja tradicija, a maslinovo ulje neizostavno u gastronomskoj ponudi otoka, simbol otočke tradicije i kulture. Potencijal gospodarskog razvitka Korčule. No, radi kišnog i toplog vremena koji pogoduje štetnicima, ove godine maslinari Korčule mogu očekivati 50 posto uroda manje od najbolje rodne godine.

Proteklih dana se intezivirao let i ulov maslinine muhe. Pregledom ploda  uočena je novo ostvarena zaraza ploda pa je Poljoprivredna savjetodavna služba DNŽ-e ispostava Korčula Lastovo izdala letak za maslinare uz preporuku da izvrše zaštitu masline od maslinine muhe.

-Maslina je ovu godinu dobro cvjetala i po cvijetu se već znalo da godina neće biti baš dobra, naročito kod sorte ‘oblica’. Ta sorta masline za dobro zametanje pravih cvjetova traži oko 180 dana inaktivnih temperatura. Znamo da je jesen bila kišna i topla, a i zima kao i proljeće. U dijelovima maslinika gdje je kiša isprala cvijet maslina oplodnja je bila slaba. Drugi problem je bio naročito kod oblice to što je druga generacija maslinina moljca napravila štete. Te štete su uočene tek sada krajem kolovoza, jer zametnuti plodovi masline opadaju. Ako uzmete taj plod sa zemlje i istučete košticu u koštici ćete naći pilotinu, što znači da je ličinka moljca  pojela sjemenke i izašla van na spoju peteljke i grančice. Radi toga su sada plodovi pod stablom. Treća nedaća je maslinova muha. Štetnik poznat još od prije Krista  spada u poznate štetnike maslina, naročito u godinama sa puno vlage i topline, kao što je ova. Sad se pojavila tzv. treća generacija maslinine muhe koja je u prirodi brojna objasnio je viši stručni savjetnik PSS Franko Marinović i dodao da je teško prognozirati kakav će biti urod.

– Ako ova količina ploda dođe do kraja, a moram napomenuti da je oblica podbacila u plodnosti, djelomično je dobra sorta drobnica i dobro nosi plod sorta Lastovka, koja je inače poznata po svojoj redovitoj rodnosti,. No problem je što Lastovka nije zastupljena na cijelom otoku, nego samo na zapadnom dijelu Korčule, a to će praktički izvući situaciju i količinu ploda zaključio je dipl.ing. agronomije Marinović.Na Korčuli je registriranih 1163 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji ovise upravo ourodima grožđa i maslina. Otočki poljoprivrednici žive s prirodom i svjesni su da ne može svaka godina biti plodna, ali ova će se teško odraziti na njihove ekonomske prilike.

Dubrovački vjesnik – Dina Cahun