Korčulani se obradovali drugom izdanju časopisa Kanavelić

U petak, 4.11. je održano predstavljanje časopisa Kanavelić u Atriju Doma kulture.

.

.

.

.

Časopis Kanavelić za umjetnost, književnost i znanost jedan je od najznačajnijih projekata Gradske Knjižnice Ivan Vidali iz Korčule, a njegovo drugo izdanje nedavno je ugledalo svjetlost dana te je predstavljeno javnosti u atriju Doma kulture.

Zbog svoje opsežnosti i ozbiljnosti, časopis Kanavelić izlazi jedanput godišnje objedinjujući umjetničke, književne, tradicionalne ali i znanstvene teme karakteristične za otok Korčulu. Časopis je produkt pomno njegovane zavičajne zbirke koja, nakon 25 godina prikupljanja materijala, danas ima preko dvije tisuće jedinica građe i vlastitu izdavačku kuću „Biblioteka Živković“. Ovogodišnje drugo izdanje po sadržajnoj strukturi jednako je prethodnom, podijeljen je u tri bloka i to znanost, književnost i osvrti. Na natječaj za objavljivanje u časopisu prijavljen je veliki broj radova, a uredništvo je odabralo one koji najviše odgovaraju identitetu i strukturi „Kanavelića“.

„U ovaj projekt ušli smo sa skromnim iskustvom, ali velikom voljom. Bez moralne i logističke potpore profesora Filozofskog fakulteta u Rijeci Gorana Kalogjere ne bi bila moguća njegova realizacija. Upravno nam je on osigurao lektore, recezente i druge renomirane stručnjake koji su radili na časopisu. Za financijsku potporu moram se zahvaliti Ministarstvu kulture i županiji Dubrovačko-neretvanskoj, ali u prvom redu Gradu Korčuli i gradonačelniku Andriji Fabrisu koji je izrazio interes, a onda i podršku za izdavanje časopisa Kanavelić“. – istaknula je Milojka Skokandić, zaposlenica GK Ivan Vidali i članica uredništva časopisa.

Časopis je okupljenima predstavio akademik Igor Fisković predstavivši svakog autora osvrćući se ukratko na temu o kojoj je pisao. Naglasio je kako časopis, zahvaljujući širokom krug svojih suradnika, dotiče i neke teme koje nisu vezane uz Korčulu što dodatno potiče čitanost i zainteresiranost. U drugom dijelu večeri dio autora je predstavio svoja djela uz nastup akademskog glazbenika Marina Jerkunice na akustičnoj gitari.

U ovogodišnjem izdanju radove su objavili Tonko Barčot, Rada Dragojević Ćosović, Ivica Duhović Žaknić, Srđan Duhović, Živan Filippi, Sanda Hančević, Valerija Jurjević, Goran Kalogjera, Mira Kolar-Dimitrijević, Darinka Krstulović, Irvin Lukežić, Nikica Radovan i Vasil Tocinovski. Živan Filippi zaslužan je i za prijevod na engleski jezik. Cijena časopisa je 40 kuna, može se kupiti u GK Ivan Vidali. Budući da je vizualni identitet časopisa već prepoznatljiv, prošlogodišnje sivo izdanje zamijenila je ljubičasta boja. Milojka Skokandić poželjela je na kraju još mnogo boja „Kanaveliću“.

IZVOR: Dubrovački vjesnik