Korčulanski pjesnik Srđan Duhović sudjelovao na 11. Međunarodnom festivalu književnosti u Rijeci i Opatiji

11. međunarodni festival književnosti „Dani prijatelja knjige“, u organizaciji Hrvatskog književnog društva Rijeka, održan je od 15. do 18. studenog 2018. g. u Rijeci i Opatiji.

Književno stvaralaštvo na otoku Korčuli dovoljno je prepoznatljivo po književnicima koji su neosporni klasici hrvatske književnosti, ali i mnogim drugim manje poznatim imenima. Danas na otoku Korčuli piše i kreativno stvara nekoliko vrsnih pjesnika i prozaika, među kojima i Srđan Duhović, koji je sudjelovao na 11. Međunarodnom festivalu književnosti.

Srđan Duhović prepričava sudjelovanje na festivalu uz brojne druge književnike, glazbenike i glumce iz cijele regije. Dani su započeli u Makedonskom Kulturnom Društvu” Ilinden”, s kojim Hrvatsko Književno Društvo surađuje proteklih 11 godina, od samog početka festivala.

Program se nastavio u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke gdje su predstavljeni dobitnici nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, a predstavljen je i prvi broj novog časopisa za književnost i kulturu Krik, u nakladi Hrvatskog književnog društva, u kojemu je i Srđan Duhović zastupljen sa svojom antologijskom poezijom. Predstavljena je također i Antologija hrvatskih haiku pjesnika u kojoj su zastupljeni svi nagrađivani pjesnici, a među njima, s desetak pjesama, i spomenuti Korčulanin.

Trećeg se dana održao Međunarodnom poetski maraton “Opatija u stihu” kada je otkrivena i spomen ploča hrvatskom književniku Dragi Gervaisu.

Srđan Duhović održao i svoj prepoznatljiv scenski nastup, s kojim se uz korčulanski govor već dokazao na Europskoj književnoj sceni. Nedavno je dobio i nagradu Bugarskih nezavisnih književnika za promicanje europske i svjetske književnosti i kulture. Uz poetske riječi te kao tajnik HKD, Srđan Duhović zatvorio je festival, najavivši za svibanj 2019. godine Međunarodni znanstveno-književni susret kojega u Korčuli organizira HKD, a posvećen je Petru Kanaveliću, jednom od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća.