Mala škola brodogradnje u Korčuli

Kreativna radionica StolArt, koja djeluje unutar Udruge za kulturnu suradnju zemalja u regiji MREZZE, 20. srpnja će na Korčuli, u suradnji s Gradskim muzejem Korčula, organizirati Malu školu brodogradnje.

Riječ je o projektu namijenjenom djeci, koja će se kroz praktični rad učiti tradicionalnoj hrvatskoj brodogradnji, danas gotovo posve zapostavljenoj. Mala škola brodogradnje bit će postavljena ispred Gradskog muzeja Korčula, uz dozvolu lokalnih vlasti, a pravo na sudjelovanje imat će sva djeca pučkoškolskog uzrasta.

StolArt već je upriličio jednu školu brodogradnje za klince i klinceze, veljače ove godine na Boatshowu na zagrebačkom Velesajmu, koja je polučila golem interes djece i njihovih roditelja. Djeca se, naime, nisu upoznala samo s tehnikom izrade malih brodova, već i s dalmatinskom brodograditeljskom baštinom. Uz sve to, projekt promiče i zaštitu okoliša. 

Program radionice StolArt – Mala škola brodogradnje osmišljen je tako da traje četiri dana.

Prvi dan djeca imaju priliku naučiti nešto o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest. Kroz praktični dio nastave učenici će se upoznati s dijelovima od kojih je sastavljen brod, a potom izrađivati iste prema nacrtima. Drugi dan predviđen je za sklapanje dijelova broda u finalnu konstrukciju te pripremu za zaštitu  i dekoraciju. Treći dan brod se zaštićuje i finišira završnim bojama. Posljednji dan predviđen je za montiranje svih ostalih sadržaja, poput jedara, konopa i ostale opreme, te svečano porinuće u more. Takav postupak, na javnom prostoru, izgleda vrlo atraktivno i privlači brojne znatiželjnike.

Iste večeri meštar iz Žrnovske banje,  barba Marin Šale, jedini aktivni predstavnik tradicionalne brodogradnje na Korčuli,  održat će predavanje o hrvatskoj brodograditeljskoj ostavštini te djeci ispričati nekoliko priča iz dalmatinskog folklora.

Sve fotografije potrebne za objavu vijesti o Maloj školi brodogradnje možete naći na ovom linku:
http://www.stolart.com.hr/brodogradnja/brodogradnja2.html
 
Mladen Kristić, tajnik udruge MREZZE