Nagrada „Marko Polo – slavni putopisac“

I ove godine Turistička zajednica Grada Korčule sponzorira nagradu “Marko Polo“ za najbolji putopis za inozemnog novinara u cilju promocije Hrvatske i Korčule kao domovine i mjesta porijekla Marka Pola-slavnog putopisca. Svečanosti je nazočio g. Vinko Kapelina, predsjednik Turističke zajednice Grada Korčule.
.

Nagrada „Marko Polo-slavni putopisac“ za najbolji putopis svečano je dodijeljena 12.12.2013. u Zagrebu u Hrvatskom novinarskom domu. Nagrađeni su: Meri Šilović, dugogodišna reporterka “Slobodne Dalmacije”, urednica priloga “Vino” i časopisa “Maslina” i talijanski novinar Gianpaolo Bonome iz Milana za najbolje putopise objavljene prošle godine.

I ove godine Turistička zajednica Grada Korčule sponzorira nagradu “Marko Polo“ za najbolji putopis za inozemnog novinara u cilju promocije Hrvatske i Korčule kao domovine i mjesta porijekla Marka Pola-slavnog putopisca“ a svečanosti je nazočio g. Vinko Kapelina, predsjednik Turističke zajednice Grada Korčule.

Organizatori nagrade su Zbor turističkih novinara i FIJET Hrvatska (članica Svjetske udruge turističkih novinara) Visoki Pokrovitelj dodjele je Ministarstvo turizma, a suorganizatori HTZ i HND.

2006. godine je Zbor turističkih novinara Hrvatskog Novinarskog Društva (HND)i FIJET Hrvatskapredložio ustanovljenje nagrade za putopis pod nazivom „Marko Polo-slavni putopisac“ za domaćeg i stranog novinara (član FIJETa).

Inicijativu je podržalo TV HTZ-a kao suorganizator, te Grad i TZ Korčule i Dubrovačko neretvanska županija kao sponzori boravka nagrađenog novinara.

Statua za nagrađene novinare, u liku Marka Pola, rad je poznatog kipara Korčulanina Luje Lozice, a na postolju nagrade stoji natpis Marko Polo-Korčula – Hrvatska. Za domaćeg novinara nagrada je u novčanom iznosu (HND) i statua „Marko Polo“ (sponzor HTZ).

Inozemni novinar kojem se dodjeljuje jednotjedni boravak u Korčuli i posjeta županiji, nagrađuje se za najbolje ocijenjeni putopis o zemlji domaćina Kongresa FIJET-a, iz prethodne godine.

Nagrađeni slovenski kolege TV novinari Brigita Bavčar i Stefan Celec snimili su u svibnju ove godine dokumentarni film o Korčuli i Neretvanskom kraju koji je prikazan u Zagrebu, prilikom svečane dodjele nagrade.