Naš sugrađanin Dino Matković sam čistio podmorje

U protekla dva mjeseca iskusni ronilac Dino Matković iz Korčule je sam dobrovoljnim radom postepeno čistio morsko dno ispred istočne rive. U tom je periodu, u 62 sata pod morem i roneći do 22 m dubine, sakupio preko 275 vreća raznog otpada (najviše boca limene i plastične ambalaže, 22 automobilske gume i 31 kamionsku gumu)

Svo prikupljeno smeće dignuto je s rive i kamionima prebačeno na odlagalište u Blatu, dok one najveće kamionske gume čekaju pomoć dizalice.

Dino Matković je poznat po radu, a manje po priči. Jedino nam je priopćio da je ovo tek dio njegove višednevne akcije na čišćenju morskog dna. Skoro svako popodne Dino je malo po malo sistematski čistio morsko dno, a prikupljeno smeće punio u vreće koje je donirala Poljoprivredna apoteka Agraria iz Korčule.

Sve njegove aktivnosti pratili su i zaposlenici Lučke uprave iz Korčule, izrazivši mu zahvalnost na čišćenju podmorja korčulanske operativne luke.

Frano Fabris, predsjednik Ekološko Ronilačkog kluba Korčula ističe kako je Dino i do sada kao član kluba grupno sudjelovao u mnogim aktivnostima čišćenja podmorja, koje klub vrši svake godine pred početak turističke sezone.
– S ovom njegovom samostalnom akcijom ponosi se i klub, građani, ekolozi i ronioci, zahvalnim se riječima obratio Frano Fabris, jer je nakon dugo godina napokon prodisalo morsko dno istočne Korčulanske luke te omogućilo povratak morskog života.

Tekst i snimak: Niko  Perić