Obilježen blagdan Sv.Cecilije

Na blagdan sv.Cecilije, zaštitnice sviju koji se bave glazbom i pjevanjem, navečer u subotu 22.studenog svečano je bilo u katedrali sv.Marka u Korčuli gdje su se, na pjevanoj misi koju je predvodio župnik don Frano Kuraja okupili i svojom svirkom i pjesmom zahvalili svojoj zaštitnici.

Katedralni mješoviti pjevački zbor i Katerdralni zbor mladih, članovi Hrvatskog glazbenog društva „Sveta Cecilija” (puhački orkestar, Zbor, ženska klapa “Škerac”).

Prije mise njihov je puhački orkestar održao kraći prigodni glazbeni osvrt na trgu ispred katedrale, dok su u njoj svi s molitvom i pjesmom zahvalili svojoj zaštitnici što ih štiti i čuva u zajedništvu. U propovijedi je korčulanski župnik don Frano Kuraja protumačio prispodobu o talentima i naglasio značaj pjevanja i glazbe u Crkvi posebice u liturgijskim obredima. Uz biografske podatke svetice, župnik je svim napomenuo glazbenicima da oni svojom pjesmom i svojim sviranjem prvenstveno trebaju slaviti Boga, jer svi koji pripadate crkvenim zborovima, ako ne slavite Boga, onda ni crkveno pjevanje nema smisla, rekao je korčulanski župnik. Pjevači i glazbenici nisu tu da bi privukli pažnju na sebe, iako je lijepo primiti pljesak, pohvalno priznanje, ali morate znati zahvaliti onome od koga ste te sposobnosti dobili i koristite ih na opće dobro društva i zajednice kojoj pripadate, bila je poruka don Frana Kuraje.

U tijeku mise je uz molitvu održan i spomen na sve preminule glazbenike, kada je župnik čestitao i HGD „Sveta Cecilija“ na njihovom radu i što nose ime svetice, kazavši da je i tu zajedništvo, jer oni koji pjevaju u društvu su i članovi Katedralnog zbora. Nakon mise je puhački orkestar HGD „Sv. Cecilija” svirajući prošao gradskim ulicama (do njihovih prostorija gdje su nastavili zajedničko druženje), dajući tako uz sve sugrađane počast i zahvalnost njihovoj zaštitnici, pod čijim su imenom Korčulani 1883. utemeljili prvo hrvatsko pjevačko društva u Dalmaciji, koje je prestalo djelovati nakon Drugog svjetskog rata.

Obnovljeno je 1991., pod imenom Hrvatsko glazbeno društvo “Sveta Cecilija” koje pored korčulanske viteške igre Moreške, njeguje klapsko i zborno pjevanje te folklorne plesove otoka Korčule. Najsvečaniji nastup priređuje 29. srpnja na Dan Grada Korčule i blagdan suzaštitnika Grada Sv.Todora. Godišnje izvedu i do 50 nastupa u Korčuli, u drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu. Odrednice Društva i danas su: “… da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetine, da bude svojim u svojoj zemlji, a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga.” (Iz pravila Društva 1883. godine.)