Obilježen blagdan Svih Svetih

Korčulani su obilježili blagdan Svih Svetih, jedan od najstarijih blagdana Rimokatoličke crkve, prisjetivši se svojih umrlih. Obilježavanje ovog posebnog rimokatoličkog blagdana kojim se prisjećamo naših umrlih i svih svetaca, kako onih kanoniziranih, tako i onih koji još nisu, u Korčuli je počelo još prije nekoliko …

Korčulani su obilježili blagdan Svih Svetih, jedan od najstarijih blagdana Rimokatoličke crkve, prisjetivši se svojih umrlih.
Obilježavanje ovog posebnog rimokatoličkog blagdana kojim se prisjećamo naših umrlih i svih svetaca, kako onih kanoniziranih, tako i onih koji još nisu, u Korčuli je počelo još prije nekoliko dana. Posebnom zvonjavom za koju Korčulani kažu kako „slavi“, još prije tri dana blagdan je najavljivao Mihovil Depolo, član bratovštine Svih Svetih koja je danas obilježila svoj dan.
„Bratovština Svih Svetih ili Dobre smrti najstarija je korčulanska bratovština iz 14. st. na temelju koje su nastale sve ostale bratovštine. Nakon svečane jutarnje mise održali smo zakusku u prostoru budući da je danas ujedno i Dan bratovštine Svih Svetih“ – objasnio je Mihovil.

Prva jutarnja misa održana je u 07:30, već u 10:00 sati uslijedila je svečana misa s procesijom unutar gradskih zidina, obe u crkvici Svih Svetih. Poslijepodne održana je misa na gradskom groblju Sv. Luke uz veliki broj vjernika te gradonačelnika Andriju Fabrisa i ostale političke dužnosnike koji su ispred glavnog križa na groblju položili vijence i zapalili svijeće u spomen preminulih sugrađana, a posebno onih stradalih u Domovinskom ratu. Sutra, na Dušni dan, također će se održati misa na gradskom groblju za sve umrle.

IZVOR: Dubrovački vjesnik