Obilježeni blagdan Svih svetih i Dušni dan

Jučer su blagdan Svih svetih Korčulani obilježili kroz mise i okupljanje na gradskom groblju sv. Luke gdje su svijećama i cvijećem ukrasili grobove svojih umrlih te tako odali počast svim pokojnicima.

U poslijepodnevnim su satima izaslanstvo Grada Korčule te predstavnici gradskih udruga, institucija i političkih stranaka pored centralnog gradskog križa na groblju sv. Luke u Korčuli položili vijence i upalili svijeće, odajući tako počast i zahvalnost svim stradalima u Domovinskom ratu, te uz dužni pijetet obišli grobove svih koji tamo počivaju. Uz pratnju korčulanskog župnika poklonili su se i sjenima hrvatskog branitelja Gorana Lasića, na čijem su grobu njegovi prijatelji i suigrači iz RK Korčula postavili kip u obliku rukometne lopte.

Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa služena je misa na groblju Sv.Luke koju je uz asistenciju župnika don Frana Kuraje vodio starješina Dominikanskog samostana sv. Nikole, otac Marko Bobaš, koji je rekao da je ovako masovno okupljanje pravi smisao svih nas da se sjetimo umrlih, da im se zahvalimo i preporučimo.

Uz blagdan Svih svetih istoimena je korčulanska bratovština, osnovana 1301. godine, obilježila svoj dan. U bratimskoj kući su održali zajedničko druženje uz evociranje uspomena na pokojne članove, ali i najznačajnija događanja u ovoj bratovštini, punih sedam stoljeća od osobitog značaja za vjerski život Korčule. Gaštald ove bratovštine Andro Denoble podsjetio je i na povijesne dokumente, jer je prva stolnica korčulanskog biskupa bila u njihovoj crkvi 1300. godine. Bratimi su proslavili i uređenje dviju starih srednjovjekovnih konoba, u kojima će se ubuduće čuvati liturgijski inventar, kaže gaštald bratovštine Andro Denoble.

Inače, danas, na Dušni dan, održana je sveta misa na groblju sv. Luke, dok će se poslijepodnevna održati u 17 sati u katedrali sv. Marka, kada započinje i molitvena osmina za naše pokojne.

Preuzeto iz teksta Nikole Perića