Održan Božićni koncert HGD Sveta Cecilija

Korčula, 23. prosinca 2012. Sinoć je u prepunoj dvorani Doma kulture održan tradicionali Božićni koncert Puhačkog orkestra HGD Sveta Cecilija iz Korčule. U programu su nastupili još i ženska klapa Škerac, Mješoviti pjevački zbor i solistica Rafaela Petric.

Koncert je prigodnim pjesmama otvorila ženske klape Škerac. Klapa djeluje  nepune dvije godine, prisutna je na svim nastupima društva, a ove godine su na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa pobijedile u kategoriji debitantica. Njih, kao i puhački orkestar, vodi prof. Velebit Veršić.

U središnjem dijelu koncerta božićnim se je pjesmama predstavio nedavno osnovani Mješoviti pjevački zbor HGD Sveta Cecilija, kojega vodi mlada korčulanska nevjesta Ivana Fabris.

U svom pozdravnom govoru  predsjednik društva Đuro Čehovski je istakao da su njihove odrednice i danas iste kao i prvog dana osnivanja iz 1883.godine, a glase: “…da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji, a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga.”

U prepunoj dvorani publika je s oduševljenjem pratila  izvedbe  puhačkog orkestra predvođenog dirigentom Velebitom Veršićem. Na  programu su  bile skladbe: Pismo moja, Night in the saten, A tribute to Freddy Mercury, Ave Maria no moro, Apachi, te razni dijelovi domaćeg rocka, da bi koncert završili s nekoliko svjetski poznatih skladbi  Mozarta i Straussa. Publika je pljeskom nagrađivala svaku glazbenu točku, a posebno Amadeus in pop, Brasil i Trich trach polku, da bi doživjeli veliko iznenađenje u skladbi Ima jedan svijet, koju je uz pratnju orkestra izvrsno izvela Rafaela Petric.

Na kraju koncerta za svoj prvi nastup pohvaljeni su mladi glazbenici  Antun Penjak i Josip Sessa – klarinet, te Hrvoje Fabris – truba (njih je pripremio prof. Riko Peručić).

Za odličan uspjeh postignut u svom redovnom školovanju nagrađeni su učenici i učenice: Ante Jeričević, Jasna Peručić, Zrinka Podbevšek i Mario Farac.

Za dugogodišnje djelovanje u glazbi nagrađeni su: Mato Divić (40 godina sviranja, Ilko Curač (30)i Vicko Ivančević (20).

Tekst i snimak: Niko Perić