Održana 2. Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova-mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva”

U Zagrebu je 18. i 19. listopada održana 2. Međunarodna konferencija "Alternativno rješavanje sporova – mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Na konferenciji su sudjelovale i dvije korčulanske medijatorice - Ivana Salečić i Lea Čumbelić.

Pokrovitelj konferencije bila je Vlada Republike Hrvatske, a supokrovitelji Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH i Ministarstvo pravosuđa RH. Konferencija je bila namijenjena obrtnicima i drugim poduzetnicima, kao i sucima, odvjetnicima, pravnicima u gospodarstvu i medijatorima.

Cilj konferencije bio je povećanje pravne sigurnosti poduzetnika.

Na samom otvaranju konferencije prisutne su pozdravili predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i sudac u mirovini Josip Kos, a uvodne govore održali su ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković te Paolo Berizzi – savjetnik u Delegaciji Europske unije u RH.

Mirenje ili medijacija  je rješavanje raznih vrsta sporova – od gospodarskih, potrošačkih do radnih i obiteljskih  – gdje stranke sporazumom rješavaju spor uz pomoć treće neutralne osobe – izmiritelja. U Hrvatskoj trenutno imamo 500 obučenih miritelja i 50 trenera za medijatore.

Koje sve mogućnosti pruža medijacija te kako su iste iskoristile neke od europskih zemalja i što je od tih iskustava moguće primijeniti u Hrvatskoj, sudionicima Konferencije prezentirali su ugledni europski i hrvatski stručnjaci, među njima i predsjednica saborskog Odbora za pravosuđe Ana Lovrin,  predstavnici najviših redovnih sudova u Hrvatskoj, predsjednik Vrhovnog suda RH, predsjednik Visokog trgovačkog suda RH Mario Vukelić, predsjednik Suda časti Obrtničke komore Hrvatske i Centra za mirenje pri HOK-u Josip Kos te Suzana Kolesar, tajnica Suda časti Hrvatske obrtničke komore i Centra za mirenje pri HOK-u. 

Iskustva iz Nizozemske – zemlje s jednim od najrazvijenijih sustava medijacije – predstavila je sutkinja u mirovini i voditeljica desetogodišnjeg Nacionalnog programa sudu pridružene medijacije – Mactheld Pelt. Medijaciju prakticiranu u Italiji približio nam je odvjetnik i stručnjak za arbitražu Giovanni de Berti, a njezin značaj i upotrebu u Njemačkoj i Sloveniji predočili su nam  Dieter Hammer i Ksenija Korenjak Kramar.

Posebno dojmljive prezentacije imali su medijatori iz Bosne i Hercegovine –  Smiljka Gavrić, iz Srbije –  Blažo Nedić te iz Velike Britanije –  Paul Randolph. Gospođa Smiljka Gavrić, izvršna direktorica Udruženja medijatora u BiH ujedno je i predsjednica  Medijacijske mreže za jugoistočnu Europu te članica Upravnog odbora Europske mreže za medijaciju. Gospodin Paul Randolph bio je apsolutna zvijezda konferencije. Njegova su predavanja uvijek intrigantna,  briljantno duhovita, razigrana i jezgrovita, a pljesak i ovacije koje uslijede nakon izlaganja vidljivo govore o upečatljivosti i nevjerojatnom znanju kojim ovaj vrsni stručnjak obiluje. Spomenimo još da je gospodin Paul Randolph ugledni britanski odvjetnik te član Europske pravne zaklade The lord Slynn of Hadley Foundation. A da tom šarmu i posvemašnjem entuzijazmu nisu mogle odoljeti ni dvije korčulanske medijatorice Ivana Salečić i Lea Čumbelić pokazuje i ova fotografija.

Konferenciji su prisustvovala sveukupno 4 medijatora iz Dubrovačko-neretvanske županije, od kojih su dvije već prije spomenute medijatorice s Korčule te njihovi kolege iz Dubrovnika Nikola Kalafatović i Ivo Grković.

Tekst: Lea Čumbelić
Fotografija: Nikola Kalafatović